Yeni bir teoriye göre zamanın geriye aktığı bir "anti-evren" olabilir

Söz konusu evren kendi evrenimizdeki karanlık madde miktarını açıklayabilir

Bilim insanlarına göre ayna evren teorisi, henüz açıklama getirilemeyen karanlık maddeyi açıklığa kavuşturabilir (Unsplash)

Çılgın bir teori Büyük Patlama'dan önce zamanda geriye doğru giden bir "anti-evrenin" var olabileceğini öne sürüyor.

Hakemli bilimsel dergi Annals of Physics'te yayımlanmak üzere kabul edilen bir makalede açıklanan konsept, söz konusu evrenin varlığını doğada yük, parite ve zaman gibi temel simetriler olmasına dayandırıyor. Bu temel simetri CPT simetrisi diye biliniyor.

Fiziksel etkileşimler genellikle bu simetrilere uyuyor ama fizikçiler bu doğa yasalarının aynı anda ihlal edildiğini hiçbir zaman gözlemlemedi. Araştırmacılar etkileşimlerde geçerli olan bu simetrinin tüm evren için de geçerli olabileceğini öne sürüyor.

Dolayısıyla, bu simetriyi korumak için bizimkini dengeleyecek bir ayna evren var olmuş olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu evrenin varlığının sonuçları karanlık maddeyi açıklayabilir. Şu anda bilinen üç nötrino türü var: Elektron-nötrinolar, müon-nötrinoları ve tau-nötrinoları. Bunların hepsi aynı şekilde, sola doğru dönüyor. Fizikçiler sağa doğru dönen nötrinolar olup olmadığını merak etti ama bunları hiçbir zaman tespit edemedi.

Ters bir evren, bu yeni nötrino türlerinden birinin varlığını zorunlu kılacaktır. Ama bu, fizik deneylerinde fark edilemeyecektir ve karanlık maddeye benzer şekilde evrenle yalnızca yerçekimi yoluyla etkileşime girebilir.

Live Science'ın aktardığına göre, bu doğruysa, evrenimizde sağa doğru dönen nötrinoların sayısı, fizikçilerin tespit ettiği karanlık maddeyi açıklamak için yeterli olacaktır.

Büyük Patlama'dan önce var olduğu için bu evrene asla erişemeyecek olsak da bilim insanları hipotezi test edebilir. Bilim insanları bilinen üç nötrino türünün de kendi anti-parçacıkları olacağını (örneğin, anti-parçacıkları pozitron olan elektronların aksine) tahmin ediyor. Bu sınıflandırma Majorana parçacıkları olarak biliniyor; şu anda bilim insanları nötrinoların bu özelliğe sahip olup olmadığını bilmiyor.

Dahası, bu yeni nötrino türlerinden biri kütlesiz olmalı. Ayrıca fizikçiler bu atom altı parçacıkların kütlesini kesin olarak ölçüp kütlesiz olduğunu tespit edebilirse teori de güçlenir.

Son olarak, bu modelde enflasyon, yani evrenin doğal genişlemesi gerçekleşmemiştir. Zira fizikçilere göre enflasyonun uzay-zaman üzerinde öyle bir etkisi oldu ki kütleçekimsel dalgalar evrene akın etti. Ancak bu alternatif evrende hiçbir dalganın var olmaması gerekiyor. Deneylerin sonucunda ilkel kütle çekim dalgaları tespit edilmezse bu bir CPT-ayna evren modelinin doğru olduğunu ortaya koyabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU