NASA'nın mega görevi başlıyor: Dünyanın en güçlü roketi, fırlatma rampasında

"Uzay Fırlatma Sistemi, insanları şu anda derin uzaya gönderebilecek tek roket"

1 Nisan'da rokete 700 bin galon sıvı oksijen ve hidrojen itici gaz yüklenecek (NASA)

NASA'nın Ay görevi Artemis I için tasarladığı megaroketi ilk kez fırlatma rampasına çıktı.

Roketin montaj binasından çıkıp Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde fırlatma rampasına yerleştirilmesi 11 saatten uzun sürdü. Sonunda 18 Mart'ta ABD saatiyle 04:15'te megaroketin yerleştirilmesi işlemi tamamlandı.

Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System / SLS) diye bilinen fırlatma aracının şimdiye kadar yapılmış en güçlü roket olduğu biliniyor.

2,5 milyon kilogramlık roket, tepesine monte edilen 23 bin kilogramlık Orion kapsülüyle birlikte taşındı.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, sunumun canlı yayında, "Bu fırlatma rampalarında, dikkate değer kişiler hayal bile edilemeyecek şeyler başarıyor" diye konuştu:

Bugün yeni bir nesil (Apollo nesli değil, Artemis nesli) yeni sınırlara ulaşmaya hazırlanıyor. Bu nesil astronotları Ay'a geri götürecek ve bu kez ilk kadını ve beyaz olmayan ilk insanı indireceğiz.

Nelson, "NASA'nın Artemis programı, insanlığın Mars'a ve başka görevlere yönelik dev sıçramasının önünü açacak" diye ekledi:

Hiç şüphe yok ki uzay araştırmalarının, keşiflerin ve insanın uzaydaki yaratıcılığının altın çağındayız. Ve her şey Artemis I'le başlıyor.

Artemis I: İnsanların Ay'a dönüşünde ilk adım

İnsanlar, en son NASA'nın 1972'deki Apollo görevinde Ay'a gitti. Uzay ajansı 2026'da Artemis misyonuyla insanlı Ay uçuşlarını yeniden başlatmayı planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uçuşlarda SLS ve Orion uzay araçları kullanılacak. Ajans, bu görevin Artemis I adını verdiği ilk aşamasında iki uzay aracıyla uçuş denemesi yapacak.

Artemis I'le Orion uzay aracı mürettebatsız fırlatılacak ve Ay'ın etrafında yol alacak.

NASA, yaklaşık 2 bin 760 santigrat derece ısı yaratan bir hızla Dünya'ya yeniden girişi sırasında Orion'un ısı kalkanıyla ilgili verilere yakından bakacak.

Artemis üç aşamada gerçekleşecek

Uzay ajansı Artemis görevini üç aşamada tamamlayacak. NASA'nın aktarımına göre, şu anda Artemis I'le Orion, uzayda 450 bin kilometre yol alacak. Bu mürettebatsız bir gidiş dönüş görevi olacak.

2024'te başlaması beklenen Artemis II göreviyle Orion uzay aracı yine Ay'ın çevresinde dönecek. Ancak bu kez insan yolcuları taşıyacak. 

Son aşamaysa Artemis III. Görevde insanlar Ay yüzeyine adım atacak.

Ay'daki ilk kadın

Artemis III görevi, insanların Ay'a ilk adımı olmayacak. Ancak bu misyon sayesinde ilk kadın astronot Ay yüzeyinde yürümüş olacak. Ayrıca NASA, beyaz olmayan ilk astronotu Artemis'le Ay'a göndermeyi planlıyor.

Görevin adı Yunan mitolojisindeki çok yönlü bir tanrıça olan Artemis'ten geliyor. Artemis, doğa tanrıçası ve hayvanların efendisi olarak görülüyordu.
 


Mars'a açılan kapı

NASA, nihayetinde 2020'lerin sonunda Ay yüzeyinde ve çevresinde insanların barınacağı, sürdürülebilir bir üs kurmayı amaçlıyor.

Bu deneyimden elde edilen veriler, uzay ajansının uzayın derinliklerine yolculuk için kullanılacak.

NASA'nın Güneş Sistemi'ndeki ilk hedefiyse Mars. Gelecekte Kızıl Gezegen'de tıpkı Ay'daki gibi kendi kendine yetebilen bir üs kurulması planlanıyor.

NASA Başkanı Nelson, "Uzay Fırlatma Sistemi, insanları şu anda derin uzaya gönderebilecek tek roket. Bu, Dünyadaki en güçlü roket" diye konuştu:

Ve Orion, şimdiye kadar insanları uçurmuş, insanlar için yapılmış herhangi bir uzay aracından daha uzağa gidecek. Uzayda, astronotlar için tasarlanmış herhangi bir uzay aracından daha uzun süre kalacak.

 

Independent Türkçe, Space, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU