Bilim insanları, Çatalhöyük'teki renkli iskeletlere ışık tuttu

"Bu durum bulguları daha da ilginç kılıyor"

35 ile 50 yaşları arasındaki bir erkeğin iskeletinin zincifreyle boyandığı görüldü (Marco Milella)

Çatalhöyük'teki renkli iskeletleri inceleyen bilim insanları, 9 bin yıl önceki cenaze törenlerine dair yeni fikirler ortaya koydu.

Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük, dünyanın en eski yerleşim yeri unvanına sahip. Bu Neolitik yerleşimde kerpiç evler yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evlerde, üzerinde boya olan iskeletlerin yer aldığı mezarlar var.

Uluslararası bir araştırma ekibi, bölgedeki mezarlıklarda ve evlerde kullanılan pigmentlerin ilk analizini gerçekleştirdi.

8 Mart'ta hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'ta yayımlanan bulgular, Çatalhöyük'te en çok kırmızı aşıboyasının kullanıldığını gösterdi. Hem yetişkinlerin hem de çocukların üzerinde bu renk bulundu. Zincifrenin erkeklerle, mavi-yeşilin kadınlarla ilişkili olduğu görüldü.

Uzmanlar cenaze töreniyle evin boyanması arasında bir ilişki olduğunu da düşünüyor. Makalenin yazarlarından Marco Milella, "Bir kişiyi gömdüklerinde evin duvarlarını da boyarlardı" dedi.

Ayrıca bazı bireylerin iskeletlerinin topraktan çıkarılıp, etrafta bir süre dolaştırılıp tekrar gömüldüğü varsayılıyor. Bu ikinci cenaze töreninde, duvar resimleri de yapılıyor.

Sadece bir grup bireyin boyanarak gömüldüğü ve başka bir grup bireyin kemiklerinin dolaştırıldığı tespit edildi.

Bern Üniversitesi Biyolojik Antropoloji Bölümü'nden Milella, bireylerin neye göre seçildiğini henüz bilmediklerini söyledi:

Bu durum, bulguları daha da ilginç kılıyor. Çalışmamız, bu seçimin yaş veya cinsiyetle ilgili olmadığını gösteriyor.

Genellikle kadın figürünün ön plana çıktığı Çatalhöyük'te, cinsiyeti belli olmayan, 5 santimetre boyunda, geriye yaslanmış insan figürlü prizmatik formlu heykelcik bulunduğu Aralık 2021'de açıklanmıştı. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, insan heykelciğin mermerden yapıldığını ve örneğine pek rastlanmayan bir parça olduğunu ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, Phys.org, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU