İran'dan İngiltere'ye tehdit: Cebelitarık'taki tankerimizi bırakmazsanız petrol tankerinize el koyarız

Eski Devrim Muhafızları komutanı İran’ın cevaben İngiliz gemisine el koymasının “görev” olduğunu söylüyor

Fotoğraf: The Independent

Devrim Muhafızları’nın eski üst düzey komutanlarından ve şu an İran Düzeninin Yararını Teşhis Konseyi Sekreterliği görevini yürüten Muhsin Rızai, cuma günü yaptığı açıklamada İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri’nin el koyduğu tanker serbest bırakılmazsa İran’ın da bir İngiliz petrol tankerine el koyabileceğini söyledi.

Rızai, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, İran’ın “görevinin” aynı şekilde karşılık vermek ve gemi derhal serbest bırakılmadığı takdirde bir İngiliz petrol tankerini ele geçirmek olduğunu ifade etti.

İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri perşembe günü Cebelitarık’ta AB’nin yaptırımlarına aykırı olarak Suriye’ye petrol taşıdığından şüphelenilen bir petrol tankeri alıkoymuştu. Bu hamle Batı’yla İran arasındaki gerilimi tırmandırabilecek çarpıcı bir adım olarak değerlendirilmişti.

Kraliyet Kuvvetleri perşembe günü Grace 1 isimli tankerine ani bir baskın yapmış ve zifiri karanlıkta hareket eden gemiye helikopter indirmişti.

Tahran, tankerin “yasadışı ve kabul edilemez biçimde alıkonulmasına karşı güçlü itirazını” derhal dile getirmek için İngiliz büyükelçisini bakanlığa çağırmıştı.

İran yetkilileri ayrıca İngiltere’yi ABD buyruğunda hareket etmekle suçladı.

 

 

Cuma günü Muhsin Rızai’nin de açıklamalarıyla gerilim yeniden yükseldi.

Rızai konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

İngiltere İran petrol tankerini serbest bırakmazsa, bir İngiliz petrol tankerini ele geçirmek (İranlı) yetkililerin görevidir. İran İslam Cumhuriyeti 40 yıllık tarihinde hiçbir zaman düşmanlık başlatmadı ancak kabadayılara da cevap vermekte de asla tereddüt etmedi.

Cebelitarık’ta görev yapan yetkililerse gemideki 28 kişilik mürettebatın suçlu şüphesiyle değil, tanık olarak sorgulandıklarını duyurdu.

Reuters’a göre tankerde artık İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri’ne bağlı hiçbir görevli bulunmuyor. Ama bölgenin polis ve gümrük görevlileri soruşturmalarını yürütmek için gemide kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cebelitarık yetkilileri perşembe günü yaptıkları açıklamada Grace 1 tankerinin Suriye’deki Banyas rafinerisine petrol taşıdığına inanmak için makul gerekçeleri olduğunu söylemişti.

2011’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın demokrasi yanlısı göstericilere yönelik baskısının sivil savaşa evrilmesinin ardından AB ülkeye karşı yaptırımlar başlatmıştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in resmi sözcüsü operasyonu memnuniyetle karşıladıklarını söylemiş ve “Yaptırımların ihlalinin kabul edilemez olduğuna dair net bir mesaj verildiğini umuyoruz” demişti.

Ayrıca İngiltere dışişleri bakanlığı da “sert uygulamayı” memnuniyetle karşıladıklarını açıklamıştı.

Ajanslardan yararlanılmıştır.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren:  Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU