"İstanbul İşgücü Piyasası" raporu: 2020'de diplomalı kadın işsizlerin oranı yüzde 43'e yükseldi

Rapora göre, 2018 yılından sonra İstanbul’da yaklaşık 200 bin kadın işgücü kaybı yaşandı

Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İSPER ve Bölgesel İstihdam Ofisleri tarafından düzenlenen ‘İstanbul’da Gündem İstihdam ve İşsizlik’ konulu toplantı dün İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıda Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) iş birliği ile hazırlanan “İstanbul İşgücü Piyasası: Yapısal Özellikler ve Sorunlar” araştırma raporu kamuoyu ile paylaşıldı. 

İPA’nın sahada 10 bin 83 kişiyle birebir görüşerek yaptığı araştırmaya göre 2021’de uzun süreli işsizlerin toplam işsizler içindeki payı yüzde 43 olarak kayıtlara geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul'daki genç işsizlik oranı yüksek

Araştırmaya göre kadın yükseköğretim mezunu işsizlerin toplam işsizler içindeki payı 2014’te yüzde 32,3 iken bu oran 2020’de yüzde 42,8’e yükseldi. 

Erkeklerde ise 2014’te yüzde 15,3 olan yükseköğretim mezunu işsizlik oranı yüzde 20,7’ye çıktı. 

İstanbul’da genç işsizlik oranı da yükseldi. Bu oran erkeklerde yüzde 22,8 olurken; kadınlarda ise yüzde 30’a dayandı. İşgücüne katılım oranı bir yıl içinde erkeklerde yüzde 77,1’den yüzde 71,9’a gerilerken; kadınlarda bu oran yüzde 37,6’dan yüzde 33,6’a geriledi. 

İstanbul’da istihdam oranları 2018’de erkeklerde yüzde 68,6 iken 2020’de bu oran yüzde 62’ye geriledi. Aynı dönemde kadınlarda ise bu oran yüzde 33’ten yüzde 28'e geriledi. 

200 bin kadın işsiz kaldı

Araştırma raporu sunumunun ardından gerçekleştirilen panelde, İSPER Genel Müdürü Banu Saraçlar, “2018 sonrası yaşadığımız sancılı yıllarda istihdamda ciddi kayıplar oldu, özellikle kadın istihdamı daha çok etkilendi; İstanbul’da yaklaşık 200 bin kadın işgücü kaybı yaşandı; kadınların çalışma hayatına katılımları açısından 5 yıl geriye gidildi” dedi.

İstanbul’da kadın istihdam oranının yüzde 28 ile yüzde 62 olan erkek istihdam oranının yarısından az olduğuna dikkat çeken Banu Saraçlar, ücret konusunda da eşitsizlik olduğuna işaret etti. Saraçlar, “Kadın çalışan ve kadın beklenti ücretleri de erkeklerin yüzde 16 gerisinde” ifadelerini kullandı. 

İstanbul Planlama Ajansı Danışmanı Prof. Dr. Murat Şeker sunumunda; “Bu gençler gece yaşayan nesil, gündüz uyuyorlar. Günlük hayata katılmak istemiyor. Emekli babası ya da ev hanımı annesiyle evde karşı karşıya gelmek istemiyor. Bunun nedeni de gelir getiremediği için duyduğu mahcubiyet ve baskı. Genellikle zamanlarını sosyal medya ve bilgisayar oyunlarında geçiriyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU