İşçi partisi anketlerde çakılırken Corbyn’in liderliği tartışmaya açıldı

Brexit politikası konusundaki belirsizlik devam ederken parti liderliğinin üstündeki yük artıyor

Jeremy Corbyn (The Independent)

Andrew Woodcock & Rob Merrick - The Independent

İşçi Partisi'nin anketlerde tarihinin en kötü sonuçlarını almasının ardından Jeremy Corbyn’in partiyi yönetecek en iyi kişi olup olmadığı tartışmaya açıldı.

Ilford North Milletvekili Wes Streeting’in çağrısı, gölge kabinede yer alan Sağlık Sekreteri Jonathan Ashworth’ün desteğini çekerek Avrupa Birliği’nde kalmak yönünde kampanya yürüterek liderin partinin konumunu netleştirmesinin vaktinin geldiğini belirtmesinin ardından geldi. 

İşçi Partisi'nden yetkili kaynaklar Brexit konusundaki iç müzakerenin sonuçlarının parlamento 25 Temmuz’da tatile girmeden gelebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen ay gerçekleşen gölge kabine toplantısında siyaset değişikliği beklentisinin liderin ve bazı sendika patronlarının direnişiyle engellendiği anlaşılıyor. Gölge kabinenin Başkanı John McDonnel toplantıda Corbyn’e İşçi Partisi’nin Brexit’teki konumunun “ağır çekim araba kazası gibi” olduğunu söyledi.

İşçi Partisi’nin mayıs ayında gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oyların yüzde 13’ünü alarak tarihinin en kötü sonucunu elde etmesinin ardından Streeting parti liderliğinin “beklenen tepkiye benzer bir şey” vermediğini belirtti.

İşçi Partisi araştırma şirketi YouGov’un anketinde 4. sırada yer alarak Muhafazakarların, Brexit Partisi’nin ve Liberal Demokratların gerisinde kaldı.

Streeting “Jeremy Corbyn’in bu rakamlara bakarak partiyi bu hale nasıl getirdiğini ya da yerine bu işi daha iyi yapacak birini düşündüğünü umuyorum” ifadelerini kullandı.

Jonathan Ashworth ise partinin lideri liberal demokratlara giden oyları durdurmaya çağırarak, İşçi Partisi’nin “kamu oylaması olursa 'kalma' yönünde kampanya yapabileceğini” söyledi.

Buna ek olarak Ashworth “2017’de bize oy vererek muazzam bir başarı kazandıran kişilerin bu kamuoyu yoklamasında liberal demokratları desteklediğini düşünüyorum” dedi.

 

 

Liderlerinin ikinci bir Brexit Referandumu stratejisini başlatmasının ardından gelen eleştirilerin ortasında Avrupa Birliği’nde kalmak yönünde oy kullananların sadece yüzde 25’i İşçi Partisi’ni destekledi.

Öte yandan Avrupa Birliği’nde çıkmak isteyen seçmenler de Corbyn’i desteklemeyi bıraktı. Bu seçmenlerin sadece yüzde 8’i İşçi Partisi’ne oy veriyor. Bu oran ocak ayında yüzde 21’di.

Streeting İşçi Partisi’nin çakılmasının Muhafazakarların da dağınık durumda olduğu anda gerçekleştiğini belirtti. Streeting Toriler dağınıkken İşçi Partisi’nin hükümeti “sert biçimde eleştirmesi” gerektiğini söyledi.

Streeting ayrıca “İlkeli biçimde Avrupa Birliği’ni savunan bir liderlik görmek isteyen Jeremy Corbyn’e iki kez oy veren İşçi Partisi seçmenleri, Corbyn tarafından hayal kırıklığına uğratıldı” ifadelerini kullandı.

Brexit konusundaki belirsizliğin yanında İşçi Partisi, parti yönetimindeki antisemitizmle ilgili bir süredir devam eden tartışmayla yara almıştı.

Mayıs ayında parti, Yahudilere karşı yasalara aykırı biçimde herhangi bir ayrımcılığın yapılıp yapılmadığı konusunda Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu’nun soruşturmasına tabii tutulmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU