Gezi davasında karar yaklaştı... Taksim Dayanışması: Niyetinizi ve korkularınızı biliyor, beyhude çabalarınızı reddediyoruz

Taksim Dayanışması'nın düzenlediği basın toplantısında davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala'nın serbest bırakılması talep edildi

Gezi Parkı eylemleri, 2013 yılının haziran ayında başlamış, ülke geneline yayılmıştı / Fotoğraf: Twitter

İstinaf mahkemesinin bozma ve birleştirme kararından sonra yeniden görülmeye başlanan Gezi davasında, gelecek hafta yapılacak duruşmada karar çıkması bekleniyor.

Kavala ve Yapıcı'ya ağırlaştırılmış müebbet

Savcılık, davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala ve Taksim Dayanışması'ndan Mücella Yapıcı'nın 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

6 sanığa 120 yıla kadar hapis isteniyor

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, diğer sanıklar Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin ise ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme'' suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Taksim Dayanışması: Tarihsel gerçeklik çarpıtılmaya çalışılıyor

2013 yılının haziran ayında yaşanan Gezi Parkı olaylarında eylemlerin çağrısını yapan Taksim Dayanışması ise davanın geldiği aşama ve savcılığın mütalaasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. 

Mimarlar Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, Gezi Parkı eylemlerinin hukuka ve gerçeğe aykırı ithamlarla yeniden karalanmaya, temel hak ve talepleri bir kez daha suç unsuru gibi gösterilmeye, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliğinin yeniden çarpıtılmaya çalışıldığı savunuldu.
 

WhatsApp Image 2022-03-17 at 11.36.55.jpeg
Basın toplantısını Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde düzenlendi / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Niyetinizi ve korkularınızı biliyor, beyhude çabalarınızı reddediyoruz"

Toplantıya, hakkında ağırlaştırılmış müebbet istenen Taksim Dayanışması'ndan Mücella Yapıcı, avukat Can Atalay ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi Daire Başkanı Tayfun Kahraman katıldı. Basın açıklaması metnini Akif Burak Atlar okudu.

"Niyetinizi ve korkularınızı biliyor, bu beyhude çabalarınızı reddediyoruz! Çünkü Gezi'yi yaşadık, biliyoruz" denilen açıklamada, Gezi Parkı eylemlerine katılanların kirletilemeyeceği, suçlanamayacağı ve yargılanamayacağı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenler de anıldı ve şu ifadeler kullanıldı:

"Ethem Sarısülük ile Medeni Yıldırım'ı öldüren polis ve jandarma kurşunlarının, Ali İsmail'e yönelen ölümcül tekmelerin sahiplerinin, Abdullah Cömert'i, Ahmet Atakan'ı, Berkin Elvan'ı yaşamdan koparan biber gazı fişeklerinin, Hasan Ferit'i vuran mafya bozuntularının ve Mehmet Ayvalıtaş'ı bizden alan pervasızlığın, bu hukuksuzluktan güç aldığını biliyoruz."

"Gezi, bu ülkenin sönmeyecek umududur"

2017 yılında tutuklanan iş insanı Osman Kavala'ya da değinilen açıklamada, "Somut hiçbir delil olmadığı halde siyasi bir tutsak olarak tutukluluğu devam eden Mehmet Osman Kavala derhal serbest bırakılmalıdır" denildi ve "Gezi eşitlik, özgürlük, adalet ve demokrasi için bu ülkenin sönmeyecek umududur." ifadelerine de yer verildi.

"Bunları yapanların yargılandıklarını görecek kadar yaşayacağıma söz veriyorum"

Toplantıda, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan Mücella Yapıcı da söz aldı. Yapıcı, "Bugüne kadarki süreçte, daha sakin karşılamaya çalışıyordum ama artık çok öfkeliyim. Çünkü, yapılmak istenen bizimle ilgili değil. İnsanların hafızasında kirli bir Gezi tarihi yazıyorlar. Bizim hiçbir önemimiz yok. Bizler ve Osman Kavala üzerinden gözdağı veriyorlar." dedi. Yapıcı, "Hayatını kaybeden 8 çocuğun, gözlerini ve beden bütünlüklerini kaybedenlerin, bunları yapanları yargıladıklarını görecek kadar yaşayacağıma dair kendime söz veriyorum" ifadelerini de kullandı.
 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU