"Bir maçtan daha fazlası": Galatasaray-Barcelona... "Bu seviyeye gelmek büyük bir artı değer"

Galatasaray, sezonun en önemli maçına çıkıyor. Barcelona karşısında sarı-kırmızılı oyuncular, hem scoutların hem de 100'den fazla ülkenin radarında olacak. Spor yazarı Oğuz Dizer, Galatasaray-Barcelona karşılaşmasını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi son 16 turu rövanş maçında Barcelona'yı konuk ediyor / Fotoğraf: AA

"Més que un club"...

"Bir kulüpten daha fazlası" olarak Türkçeye çevrilen bu sözlerin tüm dünyaca tanınan temsilcisi Barcelona, Avrupa arenasının en başarılı Türk temsilcilerinden Galatasaray ile tamam mı devam mı maçına çıkıyor.

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki iki numaralı organizasyonu UEFA Avrupa Ligi'nde namağlup yoluna devam eden Galatasaray, 17 Mart'ta İspanyol devi Barcelona'yı NEF Stadyumu'nda ağırlayacak.

Karşılaşmayı İtalya Futbol Federayonu'ndan Daniele Orsato yönetecek. Alessandro Giallatini ve Fabiano Preti'nin yardımcı hakem olarak görev alacağı müsabakanın dördüncü hakemi ise Daniele Chiffi olacak.

İki takım arasında geçen hafta Camp Nou'da oynanan karşılaşma 0-0 eşitlikle sona ermiş, bu skor rövanş öncesi Galatasaray için umut vaat etmişti.

 

Kerem Aktürkoğlu-AA.jpg
Kerem Aktürkoğlu, Barcelona karşısında Galatasaray'ın en büyük kozu olacak / Fotoğraf: AA

 

"Bir maçtan daha fazlası"

İstanbul'da iki takımın karşı karşıya geleceği karşılaşma, Galatasaray adına "Bir maçtan daha fazlası" niteliğinde.

Sezon başında gençleştirme hamleleriyle adından söz ettiren Galatasaray'ın başta Kerem Aktürkoğlu, Mustafa Muhammed, Victor Nelsson, Alexandru Cicaldau, Marcao, Berkan, Taylan gibi genç isimleri, stadyumda yer alacak Avrupa kulüplerinin scout ekipleri tarafından canlı olarak takip edilecek.

Müsabakanın 100'den fazla ülkede birçok platformdan canlı olarak yayınlanacak olması da oldukça önem arz ediyor.

Bu açıdan bakıldığında dünyanın da gözünün çevrileceği Barcelona maçı Galatasaray Kulübü'nün ve Türkiye'nin reklamının yanı sıra futbolcular için de önemli bir vitrin olma niteliğini beraberinde getiriyor.

Barcelona maçının bir başka önemi ise Türkiye'nin UEFA ülkeler sıralaması için belirleyici olması.

Mevcut tabloda 27 bin 100 puanı bulunan Türkiye'nin karşılaşmanın sonucuna göre üst sıralara tırmanması veya daha aşağılara düşmesi senaryolar arasında. 

Türkiye eğer sıralamada bu sezonu ilk 15 ülke arasında tamamlayamazsa 2023-24 sezonunda Avrupa'daki temsiliyeti de 5'ten 4'e inecek. 

 

Barca-GS-AA.jpg
Camp Nou'da oynanan son 16 turu ilk maçı 0-0 eşitlikle sona erdi / Fotoğraf: AA

 

"Her 90 dakika farklı bir strateji gerektiriyor"

Spor yazarı Oğuz Dizer, hem Türkiye hem de Galatasaray adına oynanacak müsabakayı, sarı-kırmızılı ekibin son durumunu ve tur şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Dizer, Galatasaray'ın oynadığı son iki resmi maçta birbirinden farklı taktikle mücadele ettiğini, final niteliğindeki bu dakikada da nasıl oynayacağının önceden kestirilemeyeceğini söyledi. 

Barcelona maçı mı Beşiktaş maçı mı diye ayrım yapmanın doğru olmayacağını belirten Dizer, "Her 90 dakika farklı bir strateji gerektiriyor" yorumu yaptı.

Bu final niteliğindeki 90 dakikayla ilgili Torrent'in nasıl bir plan yapacağının şimdiden kestirilmesinin de güç olduğunu aktaran Dizer, "Her maç, farklı strateji barındırıyor. O stratejinin nasıl olması gerektiğini de en iyi takımın başında sorumlu olan teknik direktör planlar. Şunu söylemek istiyorum. Torrent'i izliyorum. Çok da başarılı işlere imza atacağına inanıyorum. Kendisinde Lucescu'nun hal, tavır ve duruşunu görüyor gibiyim. Bendeki intiba o yönde" dedi. 

"Xavi, bu 90 dakikada bütün silahlarını mutlaka kullanacaktır" 

Galatasaraylı taraftarların son alınan sonuçlardan mutlu olması gerektiğini ancak uçuk hayaller peşinden koşmamaları gerektiğini ifade eden Dizer, "Bir gerçeğin aksini iddia edemeyiz. Hayallerle yaşamamak lazım. Mutlu olacağız ama uçuk hayallerin peşinden de koşmayacağız. Barcelona'nın ne kadar değerli bir rakip olduğu ortada. Özellikle deplasmanlarda hangi futbolcu kalitesine sahip olduğu da ortada. Xavi'nin bu 90 dakikada doğru bir kadro çıkartacağını düşünüyorum. Bütün silahlarını mutlaka kullanacaktır. Galatasaray'da da insanların pek görmek istemediği ama mentalite olarak belirli şekilde güçlenen bir yapı var" diye konuştu. 

 

Mustafa Muhammed-AA.jpg
Mustafa Muhammed, Beşiktaş maçını 2 asistle tamamladı / Fotoğraf: AA

 

"Muhammed neler yapabileceğini Beşiktaş maçında gösterdi"

Beşiktaş maçındaki performansıyla öne çıkan Mustafa Muhammed'in ilk geldiği günlerine dönüş sinyalleri verdiğine değinen Dizer, "Muhammed'i sadece ilk geldiği günlerde başarılı gördük. Ondan sonra müthiş bir duraklama devrine girdi. Aynı Muhammed neler yapabileceğini Beşiktaş müsabakasında gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

"Fiziksel ve düşünsel anlamda gelişiyor, daha kimlikli mücadele ettiğini görüyoruz"

Galatasaraylı futbolcuların son haftalardaki iyi sonuçlarla özgüven duygusunun geliştiğine dikkat çeken Dizer, şunları kaydetti:

Güven duygusunun pekiştiğini ve daha içsel ve mücadeleci oyun ortaya koyduklarını görüyorum. Burak Elmas'ın esasen Fatih Terim'in, Fatih Terim'i ve Galatasaray'ı seven herkesin dikkatini çekmek istediği husus antrenman düzeyiydi. Maalesef Galatasaray'ın antrenman dozajının yoğunluğu 'Lale Devri' modundaydı. 60. dakikadan sonra sahnede olmayan Galatasaray'ı iki senedir dile getiriyoruz. Galatasaray'ın güçlenme dönemi başlamıştır. Bu toparlamanın yanı sıra mentalite olarak hem fiziksel durum hem de düşünsel anlamdaki durum gelişiyor. Daha kimlikli mücadele ettiğini görüyoruz.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İştahlı bir Galatasaray'ın Barcelona karşısında neler yapabileceğine şahit olduk. Ben umutluyum"

Galatasaray adına maçta öne çıkacak isimleri tek tek saymanın doğru olmayacağını takım halinde herkesin iyi performans sergilediğini belirten Dizer, "Bu maçta yine Feghouli, Pena, Kerem, Nelsson, Marcao, Van Aanholt, Taylan, Berkan, Muhammed farkındaysan bütün takımı sayıyorum. Yani takımın tamamında mükemmel bir performans ve gözle görülür şekilde moral aksiyonlarında değişme var. Onun için iştahlı bir Galatasaray'ın da Barcelona karşısında neler yapabileceklerini şahit olduk. Ben umutluyum" değerlendirmesinde bulundu. 

"Bu seviyeye gelmek Galatasaray adına büyük bir artı değer"

Dünya spor kamuoyunun dikkatinin bu maça çevrileceğini hatırlatan Dizer, sözlerini şöyle noktaladı:

Galatasaraylı futbolcular ne kadar önemli ve değerli olduklarını ve ne derece takip edildiklerini, saygın olduklarını bir daha kabul edecekler. Ve bu gösterilen saygıya, beklentilere doğru anlamda karşılık verecekler. Bu anlamda futbolcuların motivasyonunun daha da yoğunlaşacağını, pekişeceğini ve hem Galatasaray'a hem de futbol mantığına mükemmel bir oyun performansıyla cevap vereceklerini düşünüyorum. Yani iyi bir Galatasaray izleyeceğiz ama şunu da aklınıza hiç çıkarmayacağız. Karşımızda bir dünya markası, dünyanın en önemli kulüplerinden Barcelona var. Bu seviyeye gelmek, bu derece önemli bir müsabakaya çıkmak bile Galatasaray adına büyük artı değerdir. Bu artı değeri yıldızlama şansını Galatasaray camiası mutlaka kullanacaktır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU