Rus ordusuna "iliştirilmiş" tek yabancı muhabir olan Lu cepheden bildirdi

"Lu'nun birliklere iliştirilmiş olması, Rus yetkililerinin onu Rusya'nın savaş etkinliklerine dair olumsuz bir şey yazmayacak kadar iyi tanıdığını gösteriyor"

Çinli savaş muhabirinin Rus cephesinden yayın yapmasına izin verilmesi savaşta Moskova ve Pekin arasındaki ilişkilere dair soru işaretleri yarattı (Reuters)

Rusya'nın savaştaki birliklerine "iliştirilmiş" olarak görev yapmasına izin verdiği tek gazeteci Çin medyasının tecrübeli bir muhabiri oldu.

Kısmen devlete bağlı Phoenix TV'nin savaş muhabiri Lu Yuguang, Ukrayna'da ağır bombardımana tutulan Mariupol kentinde Rus birliklerinin yanından canlı yayın yaptı.

60 yaşındaki deneyimli muhabirin cephede konuştuğu Rus askerlerden biri "8 yıldır savaştığı için şu anki çatışmalarda tedirgin hissetmediğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2 Mart'ta yaptığı bir canlı yayındaysa Lu, 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve savaştan önce Rusya tarafından tanınan Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Denis Puşilin'le görüştü.

Çinli muhabir yayında Donetsk'deki milislerin Ukrayna güçleriyle boy ölçüşemeyeceğini söylerken "fakat Rus birliklerin desteğiyle doğu Ukrayna'daki milisler bölge yönetim sınırı üzerindeki 40 yerleşim noktasını ele geçirdi. Zafer genişleyerek büyüyor" dedi.

Çin'de ünlü bir gazeteci olan Lu, Phoenix TV'nin internet sitesindeki bilgilere göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nda eskiden donanma subaylığı yapmıştı. 10 yılı aşkın süredir Rusya'nın başkenti Moskova'da yaşayan Lu, 1994'te başlayan Çeçen Savaşı'nda da Rus ordusunun koruması altında cepheden yayın yapmıştı. Haberciliğiyle Rus yönetimi ve ordusundan çok sayıda ödül alan savaş muhabiri, çalıştığı kanalın ülkedeki istihbarat kaynaklarıyla iyi ilişkileri olduğunu da söylemişti.
 

Lu Yuguang-INF News.jpg
Lu, 1962'de Çin'in Cıciang eyaletinin Hangzhou şehrinde dünyaya geldi (INF News)


Lu, savaşta 1000'den fazla kişinin Ukrayna'daki militanlar tarafından canlı kalkan olarak kullanıldığı gibi Rus dezenformasyonu içeren haberler de yapmıştı. Ancak Çinli muhabir, Ukraynalı sivillerle yaptığı röportajlar ve Çin'deki internet kullanıcılarının Ukraynalı kadınları nesneleştirmesine karşı eleştirileri nedeniyle Rusya destekçisi trollerin saldırısına maruz kalmış, Ukrayna yanlısı olmakla suçlanmıştı.
 

Lu Yuguang - guardian.jpg
Lu'nun Rus cephesinde haber yapma yetkisini nasıl aldığı henüz bilinmiyor (Guardian)


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta Kremlin, Batı medyasının yayımladığı çoğu haberin gerçeği yansıtmadığını savunmuş, Rusya'da savaşa dair yapılan haberler yönelik de katı uygulamalar getirmişti. Buna göre Putin, 4 Mart'ta savaşla ilgili "sahte haber" yaptığı tespit edilen kişilere 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören bir yasayı onaylamıştı.

Bu katı tutumuna rağmen Moskova'nın Çinli muhabire erişim hakkı tanıması savaşta Çin'le Rusya arasındaki ilişkilere dair de soru işaretleri oluşturdu.

Pekin'deki Kış Olimpiyatları'nın açılış günü olan 4 Şubat'ta Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Putin "sınırsız işbirliği" için anlaşma imzalamıştı. Anlaşmada Batılı devletlere karşı Pekin ve Moskova arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin amaçlandığı, uzay araştırmaları, iklim değişikliği, internet ve yapay zeka alanlarında ortak çalışmalar yapılacağı belirtilmişti.
 


Savaşın başladığı günden bu yana Çin, Rusya'nın Ukrayna istilasını ya da nükleer santrallere yaptığı saldırıları açıkça kınamamasıyla da tepki topluyor.

Birleşik Krallık'taki SOAS Üniversitesi'nde yer alan Çin Enstitüsü'nün başkanı Steve Tsang, Lu'nun cepheye Rusya'daki şahsi bağlantıları sayesinde erişmiş olabileceğini ya da Pekin'in genel anlamda Kremlin'e yönelik destekleyici tavrından ötürü kendisine izin verilmiş olabileceğini söyledi.

Tsang, "Bu iki ihtimal birbirini dışlamıyor. Kesin olarak bildiğim tek şey, Rusya'nın birliklerine ve çalışmalarına dair olumlu haberler yapmadığı sürece herhangi bir yabancı basın mensubunun birliklerin yanında olmasına izin vermeyeceği. Lu'nun birliklere iliştirilmiş olması, Rus yetkililerinin onu Rusya'nın savaş etkinliklerine dair olumsuz bir şey yazmayacak kadar iyi tanıdığını gösteriyor" dedi.

Phoenix TV, Lu'nun Rus cephesine nasıl erişim sağladığına yönelik yorum taleplerine yanıt vermedi.



Independent Türkçe, Guardian, INF News, The Verge, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU