Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: Suriyeli savaşçılar Ukrayna'ya gidiyor

40 binden fazla Suriyelinin Rusya saflarında savaşmak üzere başvuruda bulunduğu, Türkiye ile işbirliği içinde bulunan Sultan Murat, Süleyman Şah ve Hamza tümenlerinin de Ukrayna yanında savaşmak üzere hazırlıklar yaptığı iddia edildi

Fotoğraf: AA

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriyeli paralı savaşçıların Ukrayna'ya karşı saldırılarını sürdüren Rus birliklerine katılmaya hazırlandığını iddia etti.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre; Gözlemevi Direktörü Rami Abdül Rahman, "Ukrayna'da Rusya'nın yanında savaşmak için şimdiye kadar 40 binden fazla Suriyeli kayıt yaptırdı, 22 bininin başvurusu kabul edildi" dedi.

Gözlemevi ve aktivistlerin verdiği bilgilere göre, Suriye yönetiminin kontrolü altındaki bölgede Suriye ordusu ve müttefik milislerin koordinasyonu ile Rus yetkililerin açtığı ofiste, Ukrayna'da savaşmak için gönüllü olanlar başvuruda bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başvuruda bulunanların, şehir savaşında deneyimi olan ve Rus askerlerinden eğitim almış ordudan ayrılan erler veya rejim yanlısı milisler olduğu belirtiliyor.

Gözlemevi'nin verdiği bilgilere göre, Suriye'de askerlerin aylık kazancı 15 ile 35 dolar arasında değişirken, Rusya Ukrayna'da savaşacak olan gönüllülere ayda bin 100 dolar vadediyor. Yaralanmaları halinde savaşçılar 7 bin 700 dolar tazminat almaya hak kazanacak, çatışmada hayatlarını kaybetmeleri halinde ise ailelerine 16 bin 500 dolar verilecek.

Suriye hükümetinden yalanlama

Suriye hükümeti ise Suriye'den savaşçıların Ukrayna'ya savaşmak için gitme hazırlığında olduğu yönündeki haberleri yalanladı. 

Ulusal Uzlaşma Komitesi'nden Ömer Rahmun, "Şimdiye kadar hiçbir isim yazılmadı, hiçbir asker herhangi bir merkeze kayıt yaptırmadı, Rusya için savaşmak üzere kimse Ukrayna'ya seyahat etmedi" dedi.

AFP'nin haberine göre, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye ile işbirliği içinde olan milisler de Ukrayna için savaşmaya hazırlanıyor.

Haberde aralarında Sultan Murat, Süleyman Şah ve Hamza tümenlerinin bulunduğu grupların Ukrayna yanında savaşmak üzere hazırlıklar yaptığı iddia edildi.  

 

 

AFP, DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU