Lübnan, Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle gıda güvenliği için BM'den yardım talep etti

Lübnan, buğdayın yaklaşık yüzde 60'ını Rusya ve Ukrayna'dan ithal ediyor

Fotoğraf: AA

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Birleşmiş Milletler'den (BM), Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle meydana gelen gıda güvenliği konusunda kendilerine yardım etmeleri çağrısında bulundu.

Lübnan Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Mikati'nin BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina J. Mohammed ile hükümet sarayında bir araya geldiği ifade edildi.

Açıklamada, Mikati'nin Mohammed'den, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonu nedeniyle gıda güvenliğinde meydana gelen zorluklar hususunda Lübnan'a yardım edilmesi talebinde bulunduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Mikati'nin, BM'den Lübnan'da ikamet eden Suriyeli mülteciler konusunda da yardım beklediklerini aktardığı belirtildi.

Lübnan, buğdayın yaklaşık yüzde 60'ını Rusya ve Ukrayna'dan ithal ediyor.

Lübnan Ekonomi Bakanı Emin Selam, 3 Mart'ta Mikati ile görüştükten sonra 1,5 aylık buğday stoklarının bulunduğunu, 50 bin ton buğday alımı için çalışmalar başlattıklarını söylemişti.

Guterres "açlık dalgası ve küresel gıda sisteminin çökmesi" konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de 20. gününde devam eden Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle küresel gıda sisteminin çöküşünden kaçınmak için çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Guterres, "Gıda, yakıt ve gübre fiyatları hızla yükseliyor. Tedarik zincirleri bozuluyor, ithal malların nakliye maliyetleri ve gecikmeleri rekor seviyelere çıktı. Bunlar en çok yoksulları etkiliyor ve dünya çapında siyasi istikrarsızlık ve huzursuzluk tohumları ekiyor. Açlık dalgasını ve küresel gıda sisteminin çökmesini önlemek için mümkün olan her şeyi yapmalıyız" ifadeleri ile devam etti.

Tahıl fiyatlarının, Arap Baharı’nın başlangıcı ve 2007-2008 gıda fiyatı krizinde kaydedilen seviyeleri aştığını vurgulayan Guterres konuşmasını şöyle sürdürdü;

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) küresel gıda fiyat endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. 45 Afrika ülkesi ve az gelişmiş ülke, buğdaylarının en az üçte birini Ukrayna veya Rusya’dan ithal ediyor. Bu ülkelerden 18’i, buğdaylarının en az yüzde 50’sini bu iki ülkeden ithal ediyor. Bunlar Burkina Faso, Mısır, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Lübnan, Libya, Somali, Sudan ve Yemen gibi ülkeler.

 

 

 

AA, AFP
 

DAHA FAZLA HABER OKU