Taraftar gruplarının tepki gösterdiği "Sporda şiddete karşı yeni önlemler teklifi" yasalaştı

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı

Fotoğraf: AA

Eski Gençlik ve Spor Bakanları AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak ve Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç ile bazı AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Sporda şiddete karşı yeni önlemler içeren kanun teklifinin önemli başlıkları şöyle:

Müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde toplandıkları yerler, müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergahları, takım veya taraftarların toplu olarak seyahat ettikleri araçlar ya da takımların kamp yaptığı yerler, "spor alanı" tanımına alındı

Seyircilerin ayakta seyredebileceği şekilde düzenlenen numaralı alanlar için de bilet satışı yapılabilecek.

Federasyonlar ve spor kulüpleri özel güvenlik hizmeti satın alabilecek

Müsabaka, seyir ve antrenman alanlarında alkollü içecek sokulması, kullanılması ve satılmasına ilişkin usul ve esaslar federasyonlar tarafından belirlenecek.

Uygun görülen yerler ve görevliler dışında bilet satışı yapanlar, 6 aydan bir yıla kadar hapis ve 100 günden 2 bin güne kadar adli para cezası; değerinin üstünde bilet satışı yapanlar ise bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve 250 günden 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, sporcu çıkış tünellerine girenlere 20 günden az olmamak üzere uygulanan adli para cezası, 1 yıla kadar hapis cezası olarak artırılıyor.

Müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozanlar hakkında 1 yıla kadar uygulanan hapis cezası 3 yıla kadar çıkartılıyor.

Müsabakalarda özel güvenlik görevlisi bulundurmayan spor kulüplerine, eksik olan her bir özel güvenlik görevlisi sayısı itibarıyla 300 lira idari para cezası kesilecek.

Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişiler, idari tedbir olarak 3 ay yerine yeni düzenlemeyle 1 yıl süreyle spor müsabakalarını seyredemeyecek.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde üst üste 3 kez altın kemer kazanarak altın kemerin devamlı sahibi olanlara "devlet sporcusu" unvanı verilecek.

Taraftar grupları yeni yasaya tepkili

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasaya, üç büyükler olarak tabir edilen Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinin taraftar grupları #BuOyunTaraftarlaGüzel etiketiyle tepki göstermişti.

Taraftar gruplarının yaptığı paylaşımlar şöyle:

Beşiktaş taraftar grubu Çarşı, resmi Twitter hesabından yayınladığı mesaj şöyle:

 

 

Fenerbahçe'nin taraftar grubu Genç Fenerbahçeliler'in, "Hepimiz biriz, tek sesiz. Çözüm isteniyorsa biz buradayız" notuyla paylaştığı mesaj şöyle:

 

 

Galatasaray taraftar grubu ultrAslan'ın paylaşımı şöyle:

 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU