Bayraktar: Kızılelma ilk uçuşuna gün sayıyor

Selçuk Bayraktar, geliştirilen insansız hava araçlarına dair bir video paylaştı

Görsel: Baykar

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın ilk uçuşuna gün saydığını bildirdi.

Selçuk Bayraktar, Telegram hesabından geliştirilen insansız hava araçlarına ilişkin bir video paylaştı.

Bayraktar, paylaşımına, “Karşınızda; Bayraktar Akıncı’nın pabucunu dama atabilecek tek İHA Bayraktar Kızılelma” notunu düştü.

Bayraktar Kızılelma entegrasyon hattına girdi

Baykar’dan yapılan açıklamada Bayraktar Kızılelma'nın ilk prototipinin üretim geliştirme modeli entegrasyon hattına girdiği belirtilmişti.

Şirket, Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projesine Bayraktar Kızılelma adını vermişti.

Şirketten yapılan açıklamada Kızılelma’ya ilişkin şunlar kaydedilmişti:

Türkiye'nin inşa ettiği ve halihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş, kalkış kabiliyetine sahip olacak olan Bayraktar Kızılelma, bu sayede denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan'ın korunmasında aktif görev alacak. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ve dünyada büyük yankı uyandıran insansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar Kızılelma, bu özelliğiyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı'dan elde edilen tecrübelerle tamamen Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından geliştirme çalışmaları sürdürülen hava aracı, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı etkinlik sağlayacak. İnsanlı savaş uçaklarının tasarım süreçlerinde en kritik hususlardan biri olarak değerlendirilen düşük radar kesitine sahip olma özelliği, Bayraktar Kızılelma'nın tasarımında da öncelikli olarak dikkate alındı.

Düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek olan Bayraktar Kızılelma'nın 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedefleniyor. Türk mühendisleri tarafından milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak olan hava aracı, planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. 500 nm görev yarıçapı ile 5 saat havada kalması hedeflenen Bayraktar Kızılelma, entegre edilecek AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak. Bayraktar Akıncı'yı geliştirerek Türkiye'yi taarruzi sınıfta insansız hava aracı geliştirebilen sayılı ülkeler arasına sokmayı başaran Baykar, Bayraktar Kızılelma'nın ilk uçuş testini 2023 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı da (TİHA) 2018'de entegrasyon hattına girmiş ve bir yıl sonra 6 Aralık 2019'da ilk uçuşunu başarıyla tamamlamıştı. Akıncı ilk uçuşundan yaklaşık 1,5 yıl sonra 29 Ağustos 2021'de envantere girerek operasyonel göreve başladı. Selçuk Bayraktar'ın liderliğindeki Baykar ekibi tarafından Bayraktar Kızılelma için de benzer bir proje süreci yürütülmesi planlanıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU