Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Cumhurbaşkanı, Ali Babacan ile görüştü ancak içeriği ile ilgili bilgi veremem

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde dün akşam gerçekleşen kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün Beştepe’de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı devam ederken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da gündemdeki Erdoğan-Babacan görüşmesi, S-400’lerin Türkiye’ye ne zaman geleceği, Türkiye, İran ve Rusya’nın katılımıyla gerçekleşecek üçlü zirveyi ve kabinede revizyon olup olmayacağı konularını değerlendirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüştüğünü doğrulayan Kalın, içeriğiyle ilgili kendisinin bilgi veremeyeceğini söyleyerek “uygun görürse Sayın Cumhurbaşkanımız uygun bir zamanda ne oldu ise o şekliyle kendileri paylaşırlar. Ondan öte şu anda dile getirilen diğer konular iddia olmaktan öte bir şey ifade etmemektedir” dedi. 

Kabinede revizyon olup olmayacağı ile ilgili soruyu ise Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak “Bu kendi tasarrufunda ve uhdesinde olan bir konudur. Cumhurbaşkanımız, toplumun nabzını en iyi tutan siyasi lider olarak bu süreçlerden defalarca geçmiş, tecrübesi olan bir liderdir. Bunun ne zaman, ne şekilde, ne kapsamda yapılacağını da kendisi değerlendirir” dedi 

Şu anda gündemde böyle bir revizyonun olmadığını vurgulayan Kalın, “Bu konuları konuşurken 'işte bugün oldu, yarın oldu, şu liste yayınlandı, bu liste yayınlandı' türü şeylere itibar edilmemesi isabetli olur. Böyle bir şey söz konusu olduğunda bu zaten devletin tepesi, başı tarafından yapılır, sevk ve idare edilir, kamuoyuyla da paylaşılır” diye konuştu. 

Rusya’dan siparişi tamamlanan, ABD ile ilişkilerde gerilime yol açan ve bu ay içerisinde Türkiye’ye gelmesi beklenen S-400 hava savunma sistemleri ile ilgili ise İbrahim Kalın şunları söyledi: 

S-400'ler yakın bir zamanda, size tam gününü vermeyeceğim ama çok yakın bir tarihte teslimatı başlayacak ve aktif bir şekilde kullanılacak. Yani bazı görüşler, teoriler ya da senaryolar ortaya atılıyor, 'Getirilecek ama kullanılmayacak, kutusunda duracak, aktif hale getirilmeyecek.' Biliyorsunuz bu, ülkemizin hava savunma sistemi ihtiyaçları, hava savunma güvenliği ihtiyaçları çerçevesinde hayata geçirilen bir projedir ve bunu egemen bir ülke olarak Türkiye Cumhuriyeti kararını vermiştir ve bunu da aktif olarak kullanacaktır.


S-400’lerin Türkiye’nin NATO içerisinde yer alan güvenlik sistemine tehdit oluşturmadığını vurgulayan Kalın, S-400'lerin nereye konuşlandırılacağı konusunda çalışmaların Milli Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve kuvvet komutanlıkları tarafından yürütüldüğünü aktardı. 
Kalın, eğitim, konuşlanma, aktif hale getirilmesi, işletilmesi gibi boyutları nedeniyle S-400 sürecinin komplike bir sisteme sahip olduğunu hatırlattı. 

Ağustos ve eylüle iki önemli zirve Türkiye'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce dile getirdiği İran ve Rusya ile yapılacak “Üçlü Zirve”ye de değinen Kalın, şunları söyledi: 

Türkiye, Rusya ve İran'ın katılacağı Üçlü Zirve, ağustos ayı içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Burada Suriye konusu etraflı bir şekilde ele alınacak. Bunun merkezinde İdlib olmakla beraber, Suriye'nin diğer bölgeleri, genel güvenlik durumu, siyasi geçiş süreci, anayasa komisyonu, mültecilerin evlerine geri dönmesi konuları da yer alacak. 


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, geçen yıl ekim ayında Türkiye, Rusya, Almanya, Fransa’nın katılımıyla İstanbul’da gerçekleşen Dörtlü Zirve’nin ikincisinin ağustos sonu ya da eylül başında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu başlamadan hemen önce İstanbul’da gerçekleşeceğini aktardı. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU