Zelenski'nin ‘Halkın Hizmetkarı’ isimli dizisi dünya çapında popüler hale geldi

Ukrayna Devlet Başkanı’nın oynadığı dizinin yayın haklarını satın almak için TV kanalları ve dijital yayın platformlarından onlarca talepte bulunuldu

Zelenski’nin ‘Halkın Hizmetkarı’ dizisinden bir sahne. Fotoğraf: Dizinin web sitesi

Televizyon kanalları ve ‘Netflix’in de aralarında bulunduğu dijital yayın platformları, eski aktör ve şimdilerde işgal altındaki ülkesinin ‘kahramanına’ dönüşen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin oynadığı bir dizinin haklarını satın almak için yarışıyor.

Fikri hakların lisanslanmasında uzmanlaşmış küçük şirket Eccho Rights’ın kurucularından biri olan Nicola Soderlund, İsveç'in başkenti Stockholm'deki genel merkezinde şu açıklamalarda bulundu:

Talep selinde boğuluyoruz. Dünyanın her yerinden insanlar yapımın yayın haklarını soruyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'nın işgalinin ilk gününden itibaren, İngiltere'de Kanal 4, Yunanistan'da ANT1, Romanya'da ProTV ve Fransa'da Arte, 2015 yılında yayınlanan ‘Halkın Hizmetkarı’ (Servant of the People) dizisinin yayın haklarını elde etmek için müzakereler gerçekleştiren televizyon kanallarının arasına katıldı.

Dizinin afişi ofisinde asılı olan Soderlund, “15 anlaşma imzaladık ve 20 anlaşmayı daha müzakere ediyoruz. Latin Amerika, ABD, Netflix ve birçok platformla ile görüşme halindeyiz” dedi.

 Yalnızca İtalya'da, üç veya dört grup her gün prime timeda yayınlanan dizinin haklarını satın almak için şu an yarış halinde. Yunanistan'da da durum aynı.

İsveç merkezli ajans, ‘Ukraynalılarla dayanışma ve Rus işgali karşısındaki duruşuyla tüm dünyayı etkilemesinin ardından uluslararası alanda büyük ilgi gören Zelensky'nin kim olduğunu bilme merakı söz konusu’ değerlendirmesinde bulundu.

Soderlund’ın, Zelensky ile tanışması, 2012 yılına kadar uzanıyor. Ukraynalı aktör, Soderlund’ın dikkatini ilk kez İsveçli ajansın, komedyenleri güldürüp para kazanmayı içeren ‘Crack them up’ isimli programın jüriliği için komedyenler arasında yaptığı görüşmede çekmişti. Söz konusu çalışmanın kopyaları Vietnam, Çin ve Finlandiya'ya satıldı.

Yayın hakları konusunda uzman olan İsveçli yayıncı, “Kiev'de onunla öğle yemeğine gittim ve tamamen çılgın ve komik fikirleri vardı” dedi. Soderlund, Fransa'nın her yıl Cannes kentinde düzenlediği görsel-işitsel sektör forumunun oturum arasında Zelensky ile 2016 yılında çektirdiği fotoğrafları göstermek için cebinden telefonunu çıkarttığını ifade etti.

Nicola Soderlund’a göre ‘Ukraynalı seyirciler tarafından çok sevilen komik aktör’ Zelensky’nin Rusya'yı işgali sırasında Napolyon'un vücut bulmuş hali olmasına rağmen, Vladimir Putin'in bir numaralı düşmanı ve kuşatma altındaki Kiev'den ‘tüm ulusu temsil eden ve onun adına konuşan bir dünya liderine’ dönüştüğüne inanmak zor.

Eccho Rights Şirketi Başkanı Fredrik af Malmborg, “Trump ve yoldaşlarından sonra onun gibi bir kahramana ihtiyacımız vardı” dedi.

İleriye dönük dizi

Konusunun Ukrayna'nın başkanlığını üstlenmeyi başaran bir tarih profesörü etrafında döndüğü ‘Halkın Hizmetkarı’ dizisi, görünüşe göre ileriye dönük bir dizi. Bu çalışmanın Ukrayna'daki muazzam başarısı, Zelensky'nin çıkış noktası oldu ve siyasi kariyerinin kapılarını açtı.

Malmburg, Zelensky ile görüşmelerini hatırlatarak, "Bize her zaman aktörlerin ABD'de başkan olduğunu söylerdi" dedi.

Malmburg’un Zelensky'nin kendisi ile hiçbir bağlantı kurulmamasına rağmen, Eccho Rights, savaşla ilgili kesintilerden günler sonra Ukrayna'daki bağlantılarından biriyle iletişim kurabildi. Malmburg, "Biri Türkiye'ye, diğeri Rotterdam'a kaçtı ve ‘Vova’ ile temas halindeler" diye ekledi. Vova’nın yakınları tarafından Volodymyr Zelensky'nin kullanılan sevimli isim olduğunu ifade etti.

Eccho Rights, dizinin haklarını satmak için yapılan anlaşmaların değerini açıklama konusunda isteksiz davranıyor. Ancak elde edilen yeni yayın sözleşmelerinin ve gelecekteki yayın sözleşmelerinin değerinin 1 milyon euro civarında olacağını tahmin ediyor.

Eccho Rights şirketine ait eserlerden oluşan kütüphanede ayrıca Zelensky'nin oynadığı Svaty (Karımın Ailesi) adlı başka bir dizi de yer alıyor.

Stockholm, Londra ve İstanbul'da toplam 40 kişiyi istihdam eden şirket, Ukrayna Kızılhaçı'na 55 bin dolar bağışta bulunduğunu duyurdu. Sözleşmeler imzalandıkça ek yardım sağlamayı planlıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU