Tanker krizi: İran İngiltere büyükelçisini bakanlığa çağırdı

İngiltere’nin tankere el koymasını “yıkıcı” olarak değerlendiren İran, operasyonun Körfez’deki gerilimi artırabileceğini ifade etti

Fotoğraf: The Independent

İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri, Cebelitarık’ta Avrupa Birliği yaptırımlarına aykırı olarak Suriye'ye petrol taşıdığından şüphelenilen bir petrol tankerine el koydu.

İngiltere’nin denizaşırı toprağı Cebelitarık hükümeti, Kraliyet Deniz Kuvvetleri tarafından desteklenen liman ve kanun görevlilerinin perşembe günü Grace 1 adlı süpertankeri gözaltına aldığını duyurdu.

Cebelitarık başbakanı Fabian Picardo, “Tankere ve yüküne el koyduk. Grace 1 adlı tankerin, Suriye'ye yönelik AB yaptırımlarına aykırı davrandığına inanmak için makul gerekçelerimiz var” dedi.

Tankerin Suriye’deki Banyas rafinerisine ham petrol sevkiyatı yaptığına inandıklarını söyleyen Picardo “Benim onayımla liman ve kolluk kuvvetlerimiz bu operasyonu yürütmek için Kraliyet Denizcilerinin yardımını istedi” diye konuştu.

Operasyonu memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Theresa May’in resmi sözcüsü de “Bu eylem, yaptırımların ihlalinin kabul edilemez olduğunu gösteren açık bir mesaj” dedi.

Bunun ardından İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell, tankere el konulmasının ABD'nin İngiltere'den talebi olduğunu söyledi.

Borrel ayrıca, söz konusu operasyonun İspanyol egemenliğini zedeleyip zedelemediğini düşüneceklerini açıkladı. Cebelitarık aynı zamanda, İspanya'nın bulunduğu İber Yarımadası'nın güney ucunda yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Veri şirketi Refinitv'e göre, süpertanker, İran’a ait ham petrolün bulunduğu iki milyondan fazla varil taşıyordu.

Bu nedenle operasyonun Batı’yla İran arasındaki gerilimi artırabileceği düşünülüyor.

Tankerin gözaltına alınmasının ardından İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musevi İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'ın bakanlığa çağrıldığını açıkladı.

İngiltere’nin tankere el koymasını “yıkıcı” olarak değerlendiren İran, operasyonun Körfez’deki gerilimi artırabileceğini ifade etti.

Ajanslardan ve The Independent’tan yararlanılmıştır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU