Leningrad Kuşatması'ndan kurtulan 91 yaşındaki kadın şimdi de Harkov'da mahsur kaldı

"Yaşamına soğuk ve açlıkla boğuşarak başlayıp hayatının sonlarında yine aynı durumda kalması inanılmaz öfkelendirici"

Natalia, Shernina'yı hava saldırısı sirenleri çaldığında sığınak olarak kullandıkları bodrum katına taşıyamadıklarını anlattı (AP)

II. Dünya Savaşı'ndaki Leningrad Kuşatması'ndan sağ çıkan 91 yaşındaki kadın şimdi Rusya - Ukrayna savaşında Harkov'da mahsur kaldı.

Alevtina Shernina'nın gelini Natalia, Rus ordusunun yoğun bombardımanı altında yaşadıklarını ABD merkezli haber ajansı AP'ye anlattı.

Natalia, Shernina'nın kalp hastası olduğunu, savaş çıkmadan önce kendisiyle iletişim kursa bile artık yanıt veremeyecek kadar güçsüz düştüğünü söyledi.

Mutfakta çay doldururken bombardımana yakalandığını ve şoke olduğunu anlatan Natalia, "Kapıyı açtım ve neler olduğunu anlayamadım. Pencerenin ardından bir yangın görüyordum ve camlar çatlıyordu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya sınırına yaklaşık 40 kilometredeki Harkov, Moskova'ya bağlı birliklerin savaşta en ağır şekilde bombaladığı şehirlerden biri. Natalia'nın bir evinin camı da hava saldırıları nedeniyle kullanılmaz hale geldi.

Natalia,  "Alevtina'nın yaşamına kuşatma altındaki Leningrad'da soğuk ve açlıkla boğuşan bir kız olarak başlayıp, hayatının sonlarında yine benzer bir durumda kalmasına inanılmaz öfkeleniyorum" dedi.

Nazi Almanyası liderliğindeki Mihver Devletleri güçleri, 8 Eylül 1941'den 27 Ocak 1944'e kadar dönemin Sovyetler Birliği'ndeki Leningrad'ı kuşatma altına almış, 100 binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Ukrayna'ya saldıran Rus birliklerini şimdiki adı St. Petersburg olan Leningrad'ı kuşatan "faşistlere" benzeten Natalia, Alevtina'nın bu kuşatmadan sağ kurtulanlardan biri olduğunu gösteren bir resmi belgeyi de paylaştı.
 


Natalia, Harkov'dan kaçma şansları bulunmadığını anlatarak "Alevtina'nın durumu iyi değil ve herhangi bir yere taşınması çok zor, o yüzden gidemiyoruz. Şehirden çıkmak isterdik ama kızım da burada doktor olarak doğum hastanesinde çalışıyor" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta başlattığı askeri operasyonla çıkan savaşın 16. gününde de çatışmalar sürüyor.

Dün Antalya'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katıldığı üçlü zirvede ateşkes kararı çıkmamıştı.



Independent Türkçe, AP, Guardian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU