AK Parti'den istifa, tıp camiasında tepki: "Yorulduk, hastalandık, meslektaşlarımızı yitirdik ama asla vazgeçmedik, gitmeyeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlere yönelik sözlerine tepkiler sürüyor. Doktorlar, "Buradayız, burada kalacağız" derken AK Parti üyesi kimi hekimler de istifa etti. Yapılan açıklamada, "Bu ülkenin evlatları, gerçek sahipleriyiz" denildi

"Varsın, gidiyorlarsa gitsinler" sözleri AK Parti'de istifaya ve tıp camiasında tepkiye yol açtı / Fotoğraf: Twitter

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doktorlar için "Varsın, gidiyorlarsa gitsinler" açıklamasının yankıları sürüyor.

Tepki gösteren birçok doktor "biz değil o gidecek" derken konu AK Parti'de de tartışma konusu oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan'ın tavrına tepki gösteren kimi doktorlar, AK Parti'den istifa etti.

İstifa eden doktorlardan biri de AK Parti üyesi Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin.

"Talihsiz konuşma nedeniyle partiden istifa ediyorum"

Dr. Çetin, AK Parti Konya Selçuklu İlçe Başkanlığı'na yazdığı istifa dilekçesinde, hekimlik mesleğinin itibarsızlaştırmaya dönük konuşmanın birçok problemi olan hekimlerin sadece ücrete indirerek halkın önüne atılması sağlıkta şiddeti artıracağı düşündüğünü söyledi.

Kıdem, bilgi ve ilme verilen değerin en yetkili ağızdan sıfırlanmasının hekimleri derinden üzdüğüne vurgu yapan Çetin, "Konya Tabip Odası Başkanı olarak bu talihsiz konuşma nedeniyle üyesi bulunduğum partinizden istifa ediyorum. Gereğinin yapılmasını rica ederim" ifadelerine yer verdi.

 

Eyüp Çetin'in istifa dilekçesi
Eyüp Çetin'in istifa dilekçesi

 

"Buradayız, burada kalacağız"

Türk Tabipleri Birliği de konuya ilişkin tepkilerini dile getirdi.

Birlik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Biz, topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak buradaydık, buradayız, burada kalacağız" açıklamasında bulundu.

"Bu ülkenin evlatları, gerçek sahipleriyiz"

Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu da yaptığı basın açıklamasında Erdoğan'ın sözlerine tepki gösterdi.

Ülkenin her bir köşesinde bıkmadan usanmadan çalıştıklarına değinen açıklamada, "Yorulduk, hastalandık, meslektaşlarımızı yitirdik ama asla vazgeçmedik. Acımızı, üzüntümüzü içimize gömüp sağlık hizmeti sunmaya devam ettik. Bu ülke bizim. Bu vatan bizim. Kapıda bekleyen de ameliyat masasında yatan da ameliyat eden de klinikte, poliklinikte sağlık hizmeti sunan da hepimiz biriz" denildi.

Tek isteklerinin insanlara daha güvenli bir ortamda kaliteli bir hizmet ve hak ettikleri değeri görürken elbette emeklerinin karşılığını almak olduğu belirtilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Türk Cerrahi Derneği olarak binlerce üyemizle birlikte gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz ve takipçisi olacağız. Kırıldık ama küsmeyiz. Bu ülkenin evlatları ve gerçek sahipleriyiz. Bu vatan hepimizin. Ona derinden bağlıyız. Hep buradaydık. Buradayız. Hiçbir yere gitmiyoruz!"

"Cumhurbaşkanımız halk diliyle konuşur"

Erdoğan'ın sözlerine oluşan tepkilerin ardından AK Parti yönetiminden konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Hürriyet'ten Hande Fırat'a konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, "Cumhurbaşkanımızın konuşması ve tavrı kendisine hastır. Halk diliyle konuşur" dedi.

Daha önce de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erdoğan sözlerine ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanımız bu konudaki hassasiyetlerini ifade ettiler" değerlendirmesinde bulunmuştu.

"Bu dışlayıcı bir söylemdir"

Independent Türkçe'ye konuşan Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Dr. Azize Atlı Özbaş, "Varsın, gidiyorlarsa gitsinler" çıkışının hekimlerin şahsında tüm sağlık çalışanlarına söylendiğini düşündüklerini belirtti.

 

Azize Atlı Özbaş
Azize Atlı Özbaş / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Söylemin kabul edilebilir olmadığının altını çizen Dr. Özbaş, "Sadece hekim veya sağlık çalışanlarına değil, herhangi bir vatandaşa söylenmesi bile değersiz hissetmesine yol açar. Bu dışlayıcı bir söylemdir" diye konuştu. 

Açıklamanın kişileri değersiz hissettirmesinin yanı sıra halk ile sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirdiğine işaret eden Özbaş, "Daha yapıcı ve anlamaya çalışan, dert ve sorunların çözümünü önceleyen ve mümkünse bunu araştıran bakış açısını daha doğru buluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sahadaki tüm sağlık çalışanlarının birbirinden bir şeyler öğrendiğini ifade eden Özbaş, işin ehli ve kıdemlilerin olmadı bir yerde sistemin aksayacağını söyledi.

 

“Varsın, gidiyorlarsa gitsinler” sözleri AK Parti’de istifaya ve tıp camiasında tepkiye yol açtı
“Varsın, gidiyorlarsa gitsinler” sözleri AK Parti’de istifaya ve tıp camiasında tepkiye yol açtı / Fotoğraf: Twitter

 

"Kaygılardan herkes haberdar"

Kitaplarda yazamayan ancak sahada kıdemlilerin önderliğinde öğrendikleri bilgilerin çok daha değerli ve anlamlı olduğunun altını çizen Özbaş, "Tabii ki sağlık eğitimi çok önemli ama ‘kıdemliler giderse gitsin, biz yeni mezunlarla yolumuza devam ederiz' dediğinizde yeni mezunların elinden kendilerine kılavuzluk yapacak kıdemli, ehil ve işin erbabı almış oluyorsunuz" dedi ve ekledi:

Hekim birlikleri, hemşire dernekleri, sosyal çalışmacılar ve psikologlar ile neredeyse her hafta bir araya gelerek ‘ne yapabiliriz'i tartışıyoruz. Eğitim sistemi ve sağlık çalışanlarıyla ilgili birlik ve derneklerin kaygılarının olduğunu hepimiz biliyoruz. Bizler hemşire eğitimi, hekimler hekimlik eğitimi niteliğiyle ilgili kaygılılar. Çok kalabalık sınıflar, yetersiz öğretim elemanları, hastanesiz üniversiteler… Ayrıca araya giren 2 yıllık pandemi sürecinde pek çok sağlık çalışanı adayı eğitimini tamamlayamadı. Böyle bir gruba sistemi ve yürütenleri olmadan, hele hele kıdemlisi olmadan omuzlarına bu sorumluluğu yüklediğinizde hem onlara hem de halka haksızlık edilmiş olursunuz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU