Floridalılara uyarı: İguanaları gördüğünüz yerde öldürün

Yetkililer popülasyonu artan iguanaların nasıl yok edileceğine dair ise bir şey söylemedi

ABD’nin Florida eyaletindeki yetkililer hızla çoğalan yeşil iguanaların popülasyonunu kontrol altına almak için yurttaşlara hayvanları “gördükleri yerde öldürmelerini” söyledi.  

Doğa bilimciler bu istilacı kertenkele türünün sıcak hava koşullarından ötürü beklenenden daha hızlı ürediğini belirtti. Çukur kazma özelliklerinden ötürü yeşil iguanaların altyapıya zarar verebileceği ve yüzme havuzlarıyla gölleri kirletebileceği kaydedildi. Yetkililer yılda yaklaşık 75 yumurta bırakan ve 1,5 metre boyuna ulaşabilen iguanaların neslini kontrol altına almak için Florida sakinlerinden yardım istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Florida eyaleti Vahşi Yaşamı Koruma Komisyonu (FCW) yayımladığı bir uyarıda “Yeşil iguanalar Florida’ya özgü değildir ve deniz setlerine, kaldırımlara ve kır bitkilerine zarar verebilecek istilacı türlerdir. Bu tür, hayvana zulüm karşıtı yasalar dışında Florida’da koruma altında değildir. Ev sahiplerinin kendi özel mülk alanlarında iguana öldürmek için herhangi bir izne ihtiyacı yoktur. FCW, Floridalı sakinleri yeşil iguanaları kendi özel mülklerine ait alanlarda gördükleri yerde öldürmeleri için teşvik ediyor” yazdı.

Güney Amerika’ya özgü yeşil iguanalarla şimdiye dek çeşitli şekillerde baş etmeye çalışan Florida eyaleti hayvanları uzun zamandır tehdit olarak görüyor.

Yetkililer yeşil iguanaların Florida’ya evcil hayvan amaçlı getirildiğini veya gemiler aracılığıyla ABD’ye taşınmış olabileceğini düşünüyor.

AP’nin bir haberine göreyse, bir diğer istilacı tür olan Burma Pitonu Florida'nın güneyindeki tropik sulak alan Everglades’te zarara yol açıyor. Dev yılanların burada neredeyse bulabildikleri her şeyi yediği ancak doğasına uygun şekilde beslenebileceği hiçbir şeyin bulunmadığı kaydediliyor.

Florida ve Karayiplerde’ki vahşi yaşamı araştıran Florida Üniversitesi’nden bilim adamı Joseph Wasilewski ABC News’a yaptığı açıklamada iguanaların “pek çok açıdan ciddi bir problem teşkil ettiğini” söyledi.

Wasilewski “Bunlar (iguanalar) tarıma zarar verecek, alttan yolları kazacak, elektrik trafolarının bozulmasına sebep olacak... İguanalar salmonella bakterisini de bulaştırabilirler” diye konuştu.

Ancak yine de yetkililerin iguanaları öldürme kararından hoşlanmadığını söyleyen Wasilewski “Bu harika hayvanların diğer çok sayıdaki istilacı sürüngenlerle birlikte öldürülmek zorunda olmasına üzülüyorum. Ama bu sorunu çözmek için başka alternatif bir yol da yok” dedi.

Hayvanlara Etik Davranılması Grubu’nun (People for the Ethical Treatment of Animals) Başkan Yardımcısı Lori Kettler The Independent’a yaptığı açıklamada şunları söyedi:

Diğer çoğu ‘istilacı’ tür gibi iguanalar da egzotik hayvan ticareti için ait oldukları topraklardan alınarak daha sonra kaderlerine terk edildi. Floridalı yetkililer sorunu çözmek için şimdi sadece hayatta kalmaya çalışan bu hayvanların ülkeye getirilmesini ve sahiplenilmesini yasaklamalı

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU