Rusya'da VPN'e talep yüzde 1000 arttı

VPN sağlayıcısı Surfshark, "Satışta benzer bir artışı en son Çin'in Hong Kong Güvenlik Yasası'nı geçirdiği zaman kaydetmiştik" açıklamasını yaptı

(Unsplash)

Dış yaptırımlar ve iç sansürle karşı karşıya kalan yurttaşların ülke dışından bilgi almak istemesi üzerine Rusya'da VPN talebi son bir ayda yüzde 1000'in üzerinde arttı.

Kremlin, BBC gibi yabancı haber kuruluşlarının yanı sıra Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerini engelliyor; bu sırada Apple, Microsoft, Sony, Google ve daha fazla şirket Rusya ve Belarus'tan hizmetlerini çekiyor.

İnternet trafiğini başka alanlar üzerinden yönlendirmek için bir VPN (virtual private network, sanal özel ağ) kullanmak, bunu atlatmanın en yaygın yolu. Top10VPN'in verilerine göre VPN kısaltmasının geçtiği arama trafiği son 30 günde yüzde 1092 arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AppFigures ayrıca Rusya'daki en popüler VPN yazılımlarının indirme sayılarının önemli ölçüde arttığını bildirdi: 24 Şubat'tan bu yana günlük ortalama 16 bin indirme günde 700 binin üzerine çıktı ve bu, yüzde 4 bin 375'lik bir artış anlamına geliyor.

AppFigures "24 Şubat ve 5 Mart arasındaki 10 gün içinde App Store ve Google Play'deki en popüler 10 VPN uygulaması 4 milyon 600 binden fazla yeni indirme aldı. Ve bunlar çok düşük tahminlerimiz" ifadelerini kullandı.

Surfshark bu artışı Çin'in gözetim yasalarıyla karşılaştırdı. Şirketin sözcüsü Bloomberg'e verdiği demeçte "Satışta benzer bir artışı en son Mayıs 2020'de Çin'in Hong Kong Güvenlik Yasası'nı geçirdiği zaman kaydetmiştik" dedi.

Söz konusu yasa ayrılıkçılık, yönetimi devirme, terörizm ve yabancı veya dış güçlerle işbirliği gibi eylemleri suç kılmıştı, yasayı eleştirenlerse kanunun Çin devletinin protestocuları bastırmasını ve bölgeyi kontrolünü kolaylaştıracağını söylemişti.

Rusya'nın 2019'da denediği ve kayda değer siber saldırılarla karşı karşıya kalması durumunda doruk noktasına varabilecek internetten çekilme adımını attığı takdirde bu yeni araçların Rus vatandaşları için bir ihtiyaç haline gelmesi mümkün.

Bir "gönüllü bilişim teknolojisi ordusu" ve Ukrayna siber savunmasının yanı sıra Anonymous ve diğer hacker grupları da Rusya'nın operasyonlarını sekteye uğratıyor.

Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı'nın yayımladığı iki belge, Rus hükümetinin "internetteki telekomünikasyon hizmetlerini savunmak adına eylemlerini koordine etmesi" için devlete ait internet sitelerinden uygulamalarını istediği önlemler hakkında bilgi veriyor.

Bu önlemler arasında yabancı hosting (barındırma) hizmetlerinden Rusya merkezli hostlara geçmek ve ülke içinde yazılmayan kodları kaldırmak da yer alıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU