CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti

Tanrıkulu, Demirtaş'a ceza veren heyetin muhalefetin yargılandığı tüm önemli davalara baktığına işaret etti

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Edirne F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti. 

Tanrıkulu, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Demirtaş'ın 16 ve 17 Temmuz'da Ankara'da duruşması olduğunu hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demirtaş'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvurunun da 18 Eylül'de Büyük Daire'de görüşüleceğini ifade eden Tanrıkulu, Demirtaş'la duruşmaları üzerine konuştuklarını söyledi:

Selahattin Demirtaş, daha önce 7 Eylül 2018 tarihinde, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, 2013 Newroz’unda İstanbul Kazlıçeşme’de yaptığı konuşmadan dolayı mahkûm edilmişti ve bu mahkumiyet, İstinaf Mahkemesi tarafından hemen onaylanmıştı.

"Yargıtay'a başvuramasın diye 5 yıldan az ceza verdiler"

Tanrıkulu, Demirtaş'a ceza veren heyetin 37. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini ve 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de iktidar karşıtlarına yönelik bütün önemli davalara baktığını işaret etti:

Selahattin Demirtaş’a ceza verdikten sonra olduğu gibi o heyeti aldılar, 37. Ağır Ceza Mahkemesi yaptılar. Bu mahkeme Barış Akademisyenlerine, Çağdaş Avukatlar Derneği avukatlarına çok ağır cezalar verdi. Sözcü davası bu mahkemeye düştü, düşürüldü. Ve Canan Kaftancıoğlu mahkemesi bu heyete düştü, düşürüldü. O heyet, adil ve dürüst olmayan bir yargılama sonucunda, tamamen ifade özgürlüğü kapsamında kalması gereken ifadeler nedeniyle 4 yıl 8 ay ceza verdi ve bu ceza kesinleşmişti. 4 yıl 8 ay ceza, o maddenin tarihinde, yani propaganda maddesinin tarihinde verilmiş en yüksek cezaydı. O cezayı 5 yıldan fazla vermediler ki Yargıtay'a gitmesin, hemen kesinleşsin. Böyle bir ceza mühendisliği yapılmıştı. Ayrıca, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde 70-80 fezlekeden yargılanıyor. Onların da tümü, parlamentoda yaptığı konuşmaların dışarıda yapılmasından ibaret.

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU