"Rus ordusu, Ukrayna'da Halep ve Grozni taktiğini hayata geçiriyor" iddiası…Çitlioğlu: Rusya, Kızılordu Doktrini uyguluyor

Stratejist Çitlioğlu, Rus ordusunun Kızılordu Doktrini kapsamında şehirleri kuşatmaya alarak ele geçirdiğini, bu yöntemle Grozni ve Halep'i denetim aldığına öne sürdü. Bu iddiaya katılan da katılmayan da var

Halep'te muhalif güçlerin elinde olan bölgeler uzun bir kuşatmanın ardından boşaltırarak Suriye Ordusu'na teslim edilmişti / Fotoğraf: AA

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla başlayan çatışmalar barış girişimlerine rağmen sürüyor.

Şu ana kadar ağırlıklı görüş Rusya'nın askeri açıdan umduğunu bulamadığı ve Ukrayna'nın beklenmeyen bir direniş gösterdiği yönünde.

Direnişe karşın Rus güçlerinin ilerleme çabası devam ediyor. Başkent Kiev ve ülkenin ikinci büyük şehri Harkov çevresindeki Rus birliklerince kuşatılmış durumda.

Bütün bu olanlardan dolayı Rusya'nın bundan sonraki aşamada ne yapmak istediği de merak konusu oluyor.

ercançitlioğlu.jpg
Ercan Çitlioğlu / Fotoğraf: Twitter

 

"Kızılordu Doktrini uygulanıyor"

Independent Türkçe'ye konuşan Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırma Merkezi Danışmanı Ercan Çitlioğlu'nun bu konuda bir iddiası var.

Çitlioğlu, uzun yıllar boyunca Harp Akademisi'nde ders vermiş, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a başdanışmanlık yapmış bir isim.

Rus ordusunun Ukrayna'da Kızılordu Doktrini'ni uyguladığını iddia eden Çitlioğlu, "Yerleşim yerlerinin giriş-çıkışlarını tutarak temel ihtiyaçlarda sıkıntıya neden olarak halkın savunma direncini kır, belirli askeri hedefleri ağır bombardımana tutarak sindir ve kuşatılanlar arasında yönetime karşı memnuniyetsizliği artırarak teslim olmaya veya şehirden çekilmeye zorla" dedi. 

kızılordu.jpg
Çitlioğlu, Rus ordusunun Kızılordu doktrinlerini uyguladığını öne sürdü

 

"Aynı strateji Halep'te ve Grozni'de de uygulandı"

Bu stratejinin son olarak Rus askeri danışmanların da yer aldığı Suriye ordusunca Halep'te ve 1999'da II. Çeçen Savaşı'nda bizzat Rus ordusunca kuşatılan Grozni'de uygulandığını söyleyen Çitlioğlu, "Şu an Ukrayna'da izlenen taktiğin aynısı Halep'te ve Grozni'de yapıldı" diye konuştu. 

omonbirlikleri.jpg
1999'daki Grozni kuşatması sırasında dinlenen iki Rus askeri. Kent ağır bir bombardımana tabi tutulmuştu 

 

"Rus ordusu, meskun mahal savaşına giremez"

Çitlioğlu, Rus ordusunun sokak sokak çatışmaya girerek bir meskun mahal savaşı ile büyük kentleri almaya girişemeyeceğini öne sürerek, böyle bir savaşın çok maliyetli olacağı için Rusya'nın kuşatma seçeneği ile karşı tarafı yıpratmaya zorlayacağını savundu.

ali er.jpg
Ali Er / Fotoğraf: Twitter

 

"Rus ordusu başarısız oldu"

Emekli Tuğgeneral Ali Er ise Rus ordusunun Ukrayna'da Halep ve Grozni'de uygulanan kuşatma taktiğini uyguladığı görüşüne katılmıyor.

Er, Suriye'deki savaş ile Ukrayna'daki durumun birbirinden farklı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

Suriye'deki çatışma merkezi yönetim ile ülke içinde oluşan örgütler arasındaydı. Bu örgütlere karşı münferit müdahaleler vardı. Öncelikle Rusya bir kere başarısız. İlk 15 gün içinde hiçbir siyasi, askeri hedefini ele geçiremedi. Daha bağımsız olacağını söylediği Donbass bölgesinin tamamında bile kontrolü ele geçiremedi. Büyük kayıplara uğradı. Dolayısıyla ben bu harekat ile Halep ve Grozni'deki durumu karşılaştırmayı uygun bulmuyorum.

havabombardıman.jpg
Suriye iç savaşında yerleşim yerleri de büyük hasar gördü / Fotoğraf: AFP

 

Halep, Guta, Humus'un birçok bölgesi kuşatma taktiğiyle ele geçirildi

Çitlioğlu'nun bahsettiği gibi şehirlerin kuşatılarak düşürülmesi taktiği özellikle 2011'de başlayan günümüze kadar şimdilik azalarak süren Suriye iç savaşından sıklıkla kullanıldı.

Kaybettiği alanları savaşın ilk yıllarında karşı taarruzlarla almaya çalışan Suriye ordusu, özellikle 2014 yılından itibaren muhaliflerin elindeki yerleşim yerlerini ablukaya alarak yıpratmaya çalıştı.

Bunun sonucu olarak Halep, Şam Guta, Humus'taki kimi noktalar muhalifler tarafından anlaşma karşılığı Esad yönetimine bağlı güçlere geçti.

Yapılan anlaşmalar ile kuşatılan alanlarda olan muhalif güçler de genellikle İdlib'e gittiler.

somersultan.jpg
Somer Sultan / Fotoğraf: Facebook

 

"Kuşatılanlar yoğun ateşe alınıyor, çıkabilmeleri için bir alan boş bırakılıyor"

Beyrut merkezli, Futuristic Studies Institute Araştırma Merkezi uzmanlarından olan Suriyeli gazeteci Somer Sultan da Rus ordusunun şu ana kadar ki taktiğinin Suriye'de iç savaş boyunca izlenen stratejiyle benzerlik gösterdiğini öne sürerek bunu şöyle anlattı:

Bu strateji de iki koldan ilerlenerek düşmanın olduğu alan çembere alınıyor. Ancak çekilme şansı vermek için bir alan boş bırakılıyor. Ardından içeride mahsur kalan güçler yoğun ateş altına alınarak açık bırakılan alandan geri çekilmelerine fırsat yaratılıyor. Bu aşamadan sonra harekatı yürüten ana güçler dışında yeni bir güç gelerek alan temizliği yaparak, ele geçirilen yerde mevzileniyor. Ana güçler ise bir sonraki alana doğru harekatı sürdürüyor. Bu taktik ile Suriye'de birçok alan ele geçirildi ama tek sorun uzun sürmesi ve zaman alması. Şu an dışarıdan bakıldığı zaman Rusya'nın bu yolla gittiği gibi izlenim var.

harkov1.jpg
Harkov, Rus güçlerinin kuşatma altına almaya çalıştığı şehirlerden biri / Fotoğraf: AFP

 

"Halep ve Grozni'deki gibi sonuç vermesi kolay değil"

Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz ancak halen görevde olduğundan adını veremediğimiz bir askeri yetkili ise Çitlioğlu'nun dediği gibi Rus ordusunun yerleşim birimlerini kuşatma taktiğini denediğini belirtti. 

Ukrayna'daki saldırıda hayata geçirilecek benzer taktiğin Grozni ve Halep gibi sonuç vermeyebileceğini söyleyen yetkili şunları kaydetti:

"Gerek Grozni gerekse Halep kuşatıldıktan sonra askeri-sivil alan demeden yoğun bombardımana tabi tutuldu. Açıkçası dünya da bu durumu pek önemsemedi. Fakat bu sefer farklı bir ülkenin şehirlerini kuşatma altına alıyorsunuz. Buralarda Grozni, Halep'te yapıldığı gibi kontrolsüz bombardıman yapıp, fütursuz davranma şansınız yok. Dünya ayağa kalkar. Ukrayna direncinin kısa sürede kırılması da zor." 

Yetkili bu taktik ile bir yerin alınmasının uzun sürebileceğini kaydederek, nihai hedefin şehirleri kuşatmaya alarak anlaşma masasına güçlü oturarak Ukrayna'yı tavize zorlamak olduğunu sözlerine ekledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU