Kuzey Kore, ABD ve müttefiklerini takip etmek için casus uydu sistemi kurdu

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, "çok sayıdaki" askeri keşif uydusuyla ülkesinin ulusal çıkarlarını korumayı amaçladığını da söyledi

Kuzey Kore'nin balistik füze denemeleri uluslararası kamuoyundan tepki toplamıştı (Reuters)

Kuzey Kore, ABD ve müttefiklerini izlemek için bir askeri keşif uydusu sisteminin kurulduğunu açıkladı.

Perşembe günü devlete bağlı KCNA haber ajansının aktardığına göre Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen sene açıklanan 5 yıllık plan kapsamında "çok sayıda askeri keşif uydusunun" kutupsal yörüngeye gönderileceğini açıkladı.

Kuzey Kore Ulusal Havacılık Geliştirme Dairesi'nde incelemeler yapan Kim, "Askeri keşif uydularının geliştirilme ve kullanılma amacının Kuzey Kore ordusuna, ABD emperyalizminin ve onun Güney Kore, Japonya ve Pasifik'teki tebaalarının tahrikçi birliklerinin askeri hareketlilikleriyle ilgili gerçek zamanlı bilgi sağlamak olduğunu" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlara göre ülkenin başlattığı keşif uydusu çalışmaları, balistik füzelerle aynı yasaklı teknolojiyi kullandığı için tartışma yaratabilir.

Kuzey Kore, 27 Şubat ve 5 Mart'ta uydu sistemlerine ilişkin iki test yapıldığını açıklamıştı. ABD, Güney Kore ve Japonya ise testlerde balistik füze kullanıldığını savunmuştu. ABD ordusu ayrıca füze denemelerinin sayısı "ciddi şekilde arttığı" için balistik füze savunma sistemlerinin hazırlık seviyesini artırdıklarını açıklamıştı.

Öte yandan Kim, uydu sistemlerinin yalnızca bilgi toplama amaçlı olmadığını, ülkesinin ulusal çıkarlarını korumak için yasal kendini savunma hakkını kullandıklarını da öne sürdü.

Kuzey Kore lideri, "Bu öncelikli projenin, ülkenin savunma unsurlarını geliştirerek savaşa karşı hazırlık kapasitesini artırma açısından en önemli devrimci, siyasi ve askeri görev olduğunu" söyledi.

ABD merkezli analiz ve takip grubu 38 North'un açıklamasında, "Kuzey Kore'nin görüntü uydularının neler yapabileceği, fırlatmaların sıklığı ya da yörüngede tek seferde kaç tane uydunun yer alabileceği ileride belli olacak. Bunların hepsi söz konusu uyduların askeri açıdan gerçek önemine dair bilgi verecek" dendi.



Independent Türkçe, Reuters, Daily Mail

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU