Bosnalılar, Ukraynalı mültecileri ağırlıyor: "Nasıl hissettiklerini anlıyoruz"

"Bende ekmek olduğu sürece onların da ekmeği olacak"

Birleşmiş Milletler'e göre Avrupa'da, II. Dünya Savaşı'ndan sonra en hızlı büyüyen mülteci krizi yaşanıyor (AFP)

Rusya'nın başlattığı askeri operasyonun ardından Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısı 2 milyonu geçti.

Mülteci ağırlayan ülkelerden biri de Bosna Hersek. 1992-1995 tarihlerinde savaştan nasibini alan ülkede halk, Ukraynalıları anladıklarını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1981'de Meryem Ana'nın göründüğü iddiasının ardından Hıristiyanların ziyaret etmeye başladığı Medjugorje kentine, her yıl binlerce Ukraynalı geliyordu.

Kent şimdiyse 150 Ukraynalı kadın ve çocuğu misafir ediyor.

Medjugorje Otelciler Derneği Başkanı Davor Ljubiç, AFP'ye yaptığı ve bugün yayımlanan açıklamada, ilerleyen günlerde yaklaşık 200 kişinin daha gelmesini beklediklerini duyurdu. Bosna Hersek yönetimi de daha fazla mültecinin alınması için gerekli çalışmaların yapıldığını bildirdi.

12 Ukraynalıya kapılarını açan bir Medjugorjeli, "Yaklaşık 30 yıl önce benzer bir şey yaşadık. Bu kişilerin nasıl hissettiğini anlıyoruz" dedi. Adı açıklanmayan adam şöyle konuştu:

Ukraynalıları sevgiyle karşılıyorum. İstedikleri kadar kalabilirler. Bende ekmek olduğu sürece onların da ekmeği olacak.

Ukrayna için sık sık dua ettiğini söyleyen Mariana Sova adlı mülteci, "Dua ediyorum çünkü Rusya orada halkı öldürüyor. Bunun bitmesini istiyorum" ifadesini kullandı:

Eve dönmeyi, hayatımıza ve işimize kaldığımız yerden devam etmeyi düşlüyoruz.

Öte yandan kentteki bazı Ukraynalılar, ülkelerine dönerek daha fazla kişinin tahliye edilmesini sağlamayı planlıyor.

Medjugorje'ye sefer düzenleyen bir seyahat acentesinde şoförlük yapan Vitali de onlardan biri. Ailesinin Harkov'dan kaçtığını belirten Vitali, yakında Ukrayna'ya gideceğini belirtti.

Bosna Savaşı'nda 100 binden fazla kişi öldü

1 Mart 1992'de başlayan Bosna Savaşı, 14 Aralık 1995'e kadar devam etti.

11-22 Temmuz 1995'te gerçekleşen Srebrenitsa Katliamı'nda Sırp güçleri, binlerce Müslümanı öldürdü. Katliam, Uluslararası Adalet Divanı tarafından soykırım olarak kabul edilse de bazı Sırplar buna karşı çıkıyor.

Üç yıldan fazla süren savaş sırasında 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı.

Çatışmaların sona ermesinin ardından geçen yıllarda da ekonomik durgunluk ve siyasetteki tartışmalar yüzünden yüz binlerce kişi ülkeden ayrıldı.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU