Yüzlerce bireyden oluşan gruplar halinde avlanan örümceklerin sırrı çözüldü

Bulgular, farklı bileşenler arasında hızlı ve esnek senkronizasyon gerektiren robot sürüleri gibi yapay sistemlerin tasarımına ilham olabilir

Fransız Guyanası'ndaki sosyal örümcek kolonisi (Anelosimus eximius) (Raphaël Jeanson/CNRS)

Yeni bir araştırmaya göre, Fransız Guyanası'nda yaşayan bir örümcek türü "birlikte" hareket edip, avlarına koordine biçimde saldırarak, yüzlerce bireyden oluşan sürüler halinde avlanabiliyor.

Fransız araştırmacılardan oluşan bir ekip, bulguların, bileşenleri arasında hızlı ve esnek senkronizasyon gerektiren robot sürüleri gibi yapay sistemlerin tasarımına ilham olabileceğini söyledi.

Aralarında Toulouse Üniversitesi ve Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS France) araştırmacıların da yer aldığı ekibin pazartesi PNAS adlı bilimsel dergide yayımladığı çalışmaya göre, örümceklerin çoğu yalnız yaşasa da bilinen yaklaşık 50 bin örümceğimsi (araknid) türünün yaklaşık 20'si dikkate değer bir işbirliğiyle karakterize edilen kalıcı bir sosyal yaşam biçimi geliştirdi.

Bilim insanları Fransız Guyanası'nda genelde boyutları birkaç metreküpü bulan devasa ağlarda barış içinde bir arada yaşayan ve kolonilerinde her yaştan birkaç bin bireyi barındırabilen Anelosimus eximius örümceklerinin yaşamlarını inceledi.

Av, ağlarına düştüğünde bu örümcekler saldırının hareket etme ve durma aşamalarını birbirlerine göre ayarlayarak, avlarına "birlikte" saldırmalarını sağlayan senkronize davranışı hemen o anda benimsiyor. Araştırmacılar, örümceklerin bu sürü davranışına uyarak, büyüklüklerinin birkaç yüz katını bulan avları yakalayabildiğini söyledi.

Saha çalışmasıyla modellemeyi birleştiren bilim insanları, örümceklerin bu hareketleri senkronize etme sürecindeki hemen göze çarpmayan eylemleri tespit etti.

Örümcekler ağdaki titreşimlere bağlı olarak avlarına iki aşamada yaklaşıyor: Birinde kaçmaya çalışan kurbanlarının hep birlikte etrafını çeviriyor, diğerindeyse hareketsiz duruyor.

Araştırmacıla, bu tür bir senkronizasyonun, örümceğimsilerin ava ne zaman yaklaşacağını ayarlamasına olanak tanıyarak hepsinin aynı anda saldırmasını sağladığını söyledi.

Çalışmaya göre, senkronize oldukları sırada her örümcek, davranışını avdan gelen sinyallerin diğer örümcekler karşısındaki göreceli yoğunluğuna göre ayarlıyor. Bu örümcekler arasında liderlik rolü de yok; kolektif davranışları örümceğimsilerin kendiliğinden örgütlenmesinden ortaya çıkıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlar, diğer örümcek dostlarının yaydığı titreşimler avın titreşimlerini gizlediği sürece ağda hareketsiz kalıyor.

Livescience'a konuşan, çalışmanın ortak yazarı Raphaël Jeanson, "Av ağa düştüğünde örümceklerin hareketini tetikliyor. Fakat, bir süre sonra hepsi tekrar harekete geçmeden önce birkaç milisaniye duruyorlar" dedi.

Araştırmacılar örümceklerin, davranışlarını bu şekilde koordine ederek, avlarını tespit etme ve avlanma performanslarını en uygun hale getirme becerilerini artırdığını söylüyor.

Jeanson "İnsanların sohbet ettiği bir odada olmaya biraz benziyor" dedi.

Örümceklerin ağda attığı her adım ses çıkardığı için örümceğimsiler avlarını dinlemek ve doğru yöne gittiklerinden emin olmak için hareket etmeyi kesiyor.

Araştırmacılar makalede "Bir örümceğin hareket etme kararının avın ve hareket eden örümceklerin yaydığı titreşimlerin göreceli yoğunluğuna bağlı olduğunu tespit ettik. Bu kural grubun avın boyutundaki veya ava katılan örümceklerin sayısındaki herhangi bir değişikliğe hızla uyum sağlamasına olanak tanıyor" diye yazdı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU