Energoatom: Çernobil Nükleer Santrali'nin güç kaynağıyla bağlantısı kesildi

Elektrik kesintisi nedeniyle yakıt çubuklarının soğutma işlemlerinin gerçekleşememesi durumunda radyoaktif maddelerin havaya salınımının artabileceği kaydedildi

Fotoğraf: Reuters

Ukraynalı nükleer enerji şirketi Energoatom, Rus ordusunun müdahalesi nedeniyle Çernobil Nükleer Santrali’nin elektrik şebekesinden koptuğunu, yakıt çubuklarının soğutma işlemlerinin risk altında olduğunu belirtti.

Şirket radyoaktif maddelerin havaya salınımının artabileceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Kuleba'dan ateş çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba da onarım çalışması yapılması gerektiğini belirterek ateşkes çağrısı yaptı.

Kuleba Twitter hesabından yaptığı paylaşımında şunları kaydetti:

Çernobil nükleer santralinin tüm güç tedarik hattı ve Rus ordusu tarafından kontrol edilen tüm nükleer tesisleri hasar gördü. Çernobil'in enerjisi kesildi. Tüm uluslararası toplumu, Rusya'yı derhal ateşi kesmeye ve onarım ekiplerinin elektrik arzını mümkün olan en kısa sürede geri yüklemesine izin vermeye çağırıyorum.

Yedek dizel jeneratörler, Çernobil nükleer santraline ve tesislerine 48 saat boyunca güç sağlayacak. Ardından, kullanılmış nükleer yakıt deposunun soğutma sistemi kapatılacak ve bu da radyasyon sızıntısını tehdit edecektir. Rusya'nın barbarca savaşı tüm Avrupa'yı tehdit ediyor. Putin bunu derhal durdurmalı

UAEA, Çernobil Nükleer Santrali'deki personelin çalışma koşullarından endişeli

Öte yandan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Santrali’nin Rusların kontrolüne geçtiği yaklaşık iki haftadan beri, buradaki personelin çalışma şartlarının kötüleştiğine dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UAEA’dan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’daki nükleer tesislere yönelik gelişmeler hakkında Başkan Grossi’nin görüşlerine yer verildi.

Grossi, yaklaşık iki hafta önce Rus askerlerinin kontrolüne geçen Çernobil Nükleer Santrali’nde çalışan 210 görevlinin aralıksız, vardiya değişimi yapmadan çalıştırıldıkları bilgisinin Ukraynalı muhataplarından edindiğini aktardı.

Söz konusu personelin yaklaşık 13 gündür bu tesiste aralıksız çalıştırıldığına dikkati çeken Grossi, çalışanların yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının karşılandığını ancak ilaç edinmekte zorluk çekildiğini dile getirdi.

Santraldaki görevli personelin durumu kötüleşiyor"

Grossi, buradaki personelin durumunun her geçen gün kötüye gittiğini kaydederek, Ukraynalı muhataplarının burada yaşanan sorunun çözümü ve çalışanların belirli aralıklarla dönüşümlü çalışmalarına olanak sağlanması için uluslararası kamuoyunun desteğinin sağlanması çağrısında bulunulmasını talep ettiğini söyledi.

"Çernobil nükleer santralindeki personelin karşılaştığı zor ve stresli durum ve bunun nükleer güvenlik için olası riskleri konusunda derin endişe duyuyorum." diyen Grossi, personelin güvenli bir şekilde vardiya değişikliği yapmasının kolaylaştırılması için Rus tarafına çağrıda bulundu.

Grossi, söz konusu santralde doğrulama ve güvenlik açısından kullanılan kamera sistemlerinin kayıp olduğunu, Ajans tarafından kameraların bulunmasına yönelik araştırma başlatıldığını ifade etti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU