Polonya'nın MiG-29 jetlerini ABD aracılığıyla Ukrayna'ya gönderme planı ne anlama geliyor?

"Kremlin, Varşova'ya ekonomik yaptırım uygulayabilir"

Polonya, ilk defa 1977'de Sovyetler Birliği'nde üretilen MiG-29 savaş jetleri karşılığında ABD'nin kendilerine F-16 göndermesini de talep etmişti (Reuters)

Rusya - Ukrayna savaşında 14. günde çatışmalar sürerken, Polonya ve ABD, Ukrayna'ya savaş jeti gönderme planı nedeniyle anlaşmazlık yaşıyor.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın analizinde, Polonya'nın Ukrayna'ya MiG-29 jetlerini ABD'yle anlaşarak gönderme planı masaya yatırıldı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı'ndan 7 Mart'ta yapılan açıklamada 28 tane MiG-29 model savaş jetinin Ukrayna'ya gönderilmesine karar verildiği belirtilmişti. Buna göre uçakların Almanya'da ABD'ye ait Ramstein Hava Üssü'ne gönderilmesi, buradan da Ukrayna'ya teslim edilmesinin planlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat ABD, Polonya'nın söz konusu planı kendilerine danışmadan yaptığını savunmuştu. Pentagon'dan dün yapılan açıklamada, savaş jetlerinin NATO bölgesinden savaş bölgesine havalanmasına yönelik planın "tüm NATO müttefikleri için endişelendirici olduğu" ifade edilmişti.

ABD ve NATO, Rusya'yla havadan ya da karadan doğrudan bir savaşa girmekten kaçınırken, Pentagon sözcüsü John Kirby, planla ilgili Polonya'yla görüşmelerin sürdüğünü fakat planın uygulanabilir olmadığını düşündüğü belirtmişti.

Rusya, Polonya'ya misilleme yapabilir mi?

Dan Sabbagh'ın kaleme aldığı incelemede Varşova'nın Kiev'e savaş jeti gönderme planı nedeniyle Kremlin'in kendilerine misilleme yapmasından endişelendiği belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, başka ülkelerdeki uçakların Rus hedeflerine saldırması durumunda bu ülkelerin savaşa girmiş sayılacağını söylemişti.

Fakat analizde Polonya'nın planladığı gibi Ukrayna'ya uçakların ABD aracılığıyla gönderilmesi durumunda, Moskova'nın doğrudan Washington'la çatışmaya girmekten kaçınabileceği ifade edildi.
 


Öte yandan incelemede Rusya'nın NATO üyesi olduğu için Polonya'ya doğrudan askeri operasyon düzenleyerek misilleme yapmasının pek mümkün görünmediği değerlendirmesi yapıldı. Buna rağmen Moskova'nın Varşova'ya bazı ekonomik yaptırımlar uygulayabileceği belirtildi.

Jetler savaşın seyrini değiştirir mi?

Ayrıca Sabbagh, savaş jetlerinin Ukrayna'ya gönderilmesinin ülkenin hava sahasını savunması için bir müddet daha destek sağlayabileceğini ve Rus birliklerin Kiev'e saldırı düzenlerken iki kez düşünmesine neden olabileceğini yazdı.

Ancak uçakların tek başına savaşın seyrini değiştirebilecek nitelikte olmadığı, Ukrayna'nın mevcut durumda asıl sorununun Rus birliklerinin havan saldırıları olduğu ifade edildi.

Rus askerleri Sumi, Harkov ve Mariupol gibi şehirleri ele geçirmek amacıyla günlerdir havan saldırıları düzenliyor.

Analizde, Ukrayna'nın MiG-29 jetlerini Rus birliklerinin konvoylarını havadan vurmak için kullanmak istese bile Kremlin'in hava savunma sistemleriyle karşı karşıya kalabileceği değerlendirmesi yapıldı.



Independent Türkçe, Guardian, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU