HDP’li Beştaş: Yargıtay Hizbullah Davası sanıklarını tahliye ediyor

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, mecliste düzenlediği basın toplantısında Yargıtay’ın Hizbullah Davası sanıklarının tahliyesine ilişkin kararını eleştirdi

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş / Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında yargıtayın Hizbullah Davası sanıklarını tahliye ettiğini söyledi.

Değişken iktidara göre pozisyon belirlemek zorunda kalan, istese bile istediği kararı veremeyen yargı ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Sonuçta onlar da ihraç edilebilir, cemaatçi, terörist damgası yiyebilir, cezalar alabilir. Bu davalar yargının taraf olduğuna dair somut belgelerdir” dedi.

“Mevzu Kürt halkı olunca talepler reddediliyor”

Beştaş, kaç dava dosyasında Hizbullah ve IŞİD sanıklarının tahliye edildiği ve kaç kişinin aynı gerekçeler bulunmasına rağmen tahliye edilmediğiyle ilgili araştırma önergesi verdiklerini söyledi.

Yargının kişiye, örgüte göre taraflı davrandığını savunan Beştaş, "Mevzu Kürt halkı veya hak talebiyse bu talepler reddediliyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Yargıda ayrımcılığa, hukuksuzluğa ve çifte standarda derhal son verilmelidir. Yargı herkese eşit mesafede olmak zorundadır. Bu anayasa ve taraf olduğumuz uluslararası anlaşmaların gereğidir. Artık yargının hükümete, iktidara bağımlılığının son bulması gerekiyor” diye konuştu.

“HDP üzerinden kavgaya izin vermeyeceğiz”

Bir gazeteci, dün Meclis Genel Kurulu'nda HDP ile İYİ Parti arasındaki tartışmayı da anımsattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan'ın İYİ Parti'ye yönelik "Kürt seçmenleri sayesinde o sıralarda oturuyorsunuz" sözlerine katılıp katılmadığını sorması üzerine Beştaş, şunları kaydetti:

Bizim İYİ Parti ile ya da başka partiyle ittifakımız yok, hiçbir zaman olmadı. Kürt halkı üzerinden ya da HDP üzerinden kavgaya izin vermeyeceğiz. Bunun üzerinden bir tartışmayı reddediyoruz. Neticede bizim AKP-MHP blokuna oy vermememiz, İYİ Parti ile CHP'nin ittifakla seçime girmiş olması onlara yaradı, bu objektif vaka, söylemeye gerek yok. İYİ Parti'nin bunu provokatif amaçlarla kullanmaya çalışması siyasi etikten yoksun bir davranış.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU