Yabani Japon makaklarının dişlerindeki tuhaf izler, insan evrimine dair fikirleri tartışmaya açtı

Bilim insanları fosil insan dişlerindeki tuhaf oyuklara dair yorumların "yeniden değerlendirilmesi gerekebileceğini" söyledi

Koshima Adası makağı (solda) ve Neandertal (sağda); her ikisi de büyük dikey çizikler gösteren üst orta kesici dişler (Ian Towle ve John C. Willman)

Yeni bir araştırmaya göre, yabani Japon makaklarının dişlerinde alışılmadık işaretlerin keşfedilmesi insan evrimine dair anlayışımız üzerinde önemli etkilere sahip olabilir.

Şimdiye kadar bu alışılmadık aşınma belirtileri sadece insan dişlerinde görülmüştü ve atalarımızın alet kullanma kültürünün kanıtı olarak kullanılıyordu. Uzmanlar bu izlerin eski insanların hayvan postunu dişleri yardımıyla işlemesinden dolayı oluştuğunu iddia ediyordu.

Önceki araştırmalarda arkeologlar, eski insanların dişlerinde yemek artıklarını çıkarma ya da ağrıyı giderme amacıyla arka dişler arasına yerleştirilen aletlerden kaynaklandığı düşünülen "kürdan" oyukları bulmuştu.

Fakat geçen hafta American Journal of Biological Anthropology adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir çalışma, alet kullanmayan Japon makaklarında da aynı diş aşınmasını ortaya koydu.

Şimdi araştırmacılar bu maymunlarda "kazara kum yutmanın" ve "deniz yumuşakçalarının ağızda çiğnenmesinin" bu kürdan benzeri izlere yol açabileceğini düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu nedenle, eski insan örneklerindeki benzer aşınmaların alet kullanımı göstergesi olduğuna dair yorumlamanın "yeniden değerlendirilmesi gerekebileceğine" inanılıyor.

Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Ian Towle, açıklamasında, "Şimdiye kadar insan fosillerinin ön dişlerindeki büyük çiziklerin, ön dişler arasında hayvan postu gibi bir nesnenin tutulduğu ve onu kesmek için taştan bir aletin kullanıldığı 'tıkıştır ve kes' adlı bir davranıştan kaynaklandığı düşünülüyordu" dedi.

Yeni çalışma, arka dişlerdeki kürdan benzeri oyukların ve makakların ön dişlerindeki büyük tekdüze çiziklerin aslında kayalardan kabuklu deniz canlısı yemekten ve yiyecekle beraber yanlışlıkla kumtaşı ve kum çiğnemekten kaynaklandığını ortaya koydu.

Bilim insanları bu makak grubunun yiyecekleri suda yıkamak ve balık tüketmek gibi dikkat çeken davranışlar sergilemesiyle tanındığını ve 70 yıldan uzun süredir bu maymunlar üzerinde çalışıldığını söylüyor.

Bu türün gözlemlenen sıradışı diş aşınmasına neden olabilecek alet veya başka öğeler kullanırken görülmediği belirtiliyor.

Dr. Towle "Fosil atalarımızın dişlerindeki alışılmadık aşınmanın insanlara özgü olduğu ve belirli alet kullanım şekillerine işaret ettiği düşünülüyor. Bu tür aşınmalar aynı zamanda atalarımızın kültürel alışkanlıklarının en eski kanıtlarından biri olarak kabul ediliyor" dedi.

Dr. Towle, "Fakat araştırmamız, alet kullanmayan bir grup yabani maymunda aynı diş aşınmasını tanımladığımız için bu fikrin yeniden gözden geçirilmesi gerekebileceğini gösteriyor" diye de ekledi.

Araştırmacılar, bulguların insan evrimindeki kültürel değişimlerin anlaşılması için önemli soruları gündeme getirdiğini ve kültürel alışkanlıkların erken kanıtlarının yeniden değerlendirilmesi gerekliliğini gösterdiğini öne söylüyor.

Dr. Towle "İnsanların benzersiz olduğunu kanıtlamaya çalışmaya o kadar alışığız ki diğer primatlarla benzerlikler genelde göz ardı ediliyor. Bugün yaşayan primatları incelemek geçmişte gözden kaçmış önemli ipuçları sunabilir" diye konuştu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU