Nükleer Düzenleme Kanunu yayımlandı

Nükleer Düzenleme Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Fotoğraf: AA

Nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyona ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi, tarafların sorumlulukları ile Nükleer Düzenleme Kurumunun nükleer hadiselerden kaynaklanan nükleer zararlar hakkındaki hukuki sorumluluğu belirleyen nükleer düzenleme kanunu yayımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yasaya göre, nükleer enerji ile ilgili herhangi bir faaliyeti yürütecek gerçek veya tüzel kişiler, Türkiye'nin taraf olduğu nükleer güvence ile ilgili uluslararası anlaşma ve sözleşmelere uymakla yükümlüdür olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanun kapsamındaki faaliyetler Nükleer Düzenleme Kurumu'na bildirimde bulunulmaksızın veya yetki alınmaksızın yürütülemeyecek. Nükleer tesis, radyasyon tesisi, radyoaktif atık tesisi işletmek ve radyasyon uygulamalarını yürütmek için lisans alınması zorunlu olacak. Kurumdan yalnızca Türk vatandaşları veya Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına göre kurulmuş tüzel kişiler lisans alabilecek. Nükleer tesisler, radyasyon tesisleri veya radyoaktif atık tesislerinin kurulacağı saha Nükleer Düzenleme Kurumu onayına tabi olacak.

Yasaya göre, Türkiye'nin egemenlik alanı dışında yürütülen bir faaliyet sırasında ortaya çıkan radyoaktif atıklar, Türkiye sınırları içine sokulamayacak.

Nükleer olaylarda sorumluluk

Meydana gelebilecek nükleer olaylarda işletenin sorumluluk miktarları; termal gücü 10 megavatın üzerinde olan nükleer reaktörler ile kurum tarafından nükleer tesis işletmek için verilecek lisans öncesi yapılacak değerlendirme ile belirlenecek diğer nükleer tesisler için 700 milyon euro, bu kapsama girmeyen nükleer tesisler için 70 milyon euro, nükleer maddelerin taşınması için 80 milyon euro, nükleer maddelerin Türkiye sınırları dâhilinde yapılacak transit geçişleri için 700 milyon euro ile sınırlı olacak.

İşletenler, her bir nükleer tesis veya taşıma faaliyeti için belirlenen üst sınır tutarında sigorta yaptırmak veya başkaca bir teminat göstermek zorunda olacaklar. İşletenlerin belirlenen yükümlülüklerine sigorta sağlanabilmesi amacıyla bir nükleer sigorta havuzu kurulacak.

Yasayla ayrıca, yasa kapsamında belirlenen aykırılıklara uygulanacak ceza müeyyideleri ile idari yaptırımlar da belirlendi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU