Güvenlik soruşturmasından geçirilen Mısırlı turistler Türkiye’ye gelmekten vazgeçiyor

Mısır makamları, Türkiye'ye gitmek isteyen 18-40 yaş arası vatandaşlarına "güvenlik soruşturması" uyguluyor

Avrupa'da yaşayan Araplar, Ortadoğu'daki Araplara göre Türkiye'yi daha çok tercih ediyor / Fotoğraf: AA

El Arabiya’ya göre Türkiye’ye giden Mısırlı turist sayısında son bir yılda önemli bir düşüş yaşandı.

Sahil kentleri ve ucuz otelleri nedeniyle turistlerin en önemli tatil merkezlerinden biri olan Türkiye’ye bu yıl Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısırlı turistler tarafından tercih edilmiyor.

El Arabiya’ya konuşan Mısırlı turizm şirketinden bir sorumlu, eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından yerine gelen Muhammed Mursi’nin Türkiye ile olan güçlü ilişkileri nedeniyle o dönem çok fazla vatandaşın Türkiye’ye gönderildiğini, ancak Abdulfettah Sisi’nin Mursi’yi devirmesinin ardından gelişen süreçte bu sayının hızla azaldığını söyledi.

Bunun yanında Körfez ülkelerinde ya da Avrupa’da yaşayan Mısırlıların hala Türkiye’yi tercih etmeye devam ettiğini söyleyen turizmciler, bunun en önemli neden olarak Türk Lirası’nın dolar ve euro karşısındaki düşüşünü gösteriyor.

Mısırlı turist sayısının azalmasında ayrıca Mısır hükümetinin Türkiye'ye gelecek olan 18-40 yaş arasındaki vatandaşlarına yönelik getirdiği güvenlik soruşturmasının da etkili olduğu belirtiliyor.

Hırsızlık ve dolandırma

Arap ülkelerinden gelen turistlerin en çok karşılaştığı sorunlardan birinin hırsızlık, gasp ve dolandırıcılık olayları olduğunu öne süren Mısırlı turizmciler, Arap turistlere yönelik ayrımcı muamelelerin de etkili olduğu fikrini taşıyor.

Özellikle Körfez ülkelerinin Türkiye’deki elçilikleri, ülkeye gelen turistlere benzer uyarılarda bulunuyor.

Son olarak Suudi Arabistan’ın Ankara Başkonsolosluğu, vatandaşlarını hırsızlık ve gasp olaylarına karşı uyarmıştı.

Suudi Arabistan, Arap dünyasında Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ve turist gönderen ülke konumunda bulunuyordu.

Doğu Akdeniz'de turizm alanında Türkiye'ye en büyük rakip olarak gösterilen Mısır, ülkede siyasi tansiyonun düşmesiyle birlikte kaybettiği müşterilerini de geri kazanmaya çalışıyor. Mısır ucuz olmasından dolayı en fazla Rus turistleri cezbediyor.

 

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

DAHA FAZLA HABER OKU