Eski NATO komutanı, Rusya'yla savaşa dair korkulara itiraz ederek Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge talep etti

ABD'li general, "Bu savaşta farklı bir yaklaşım göstermemiz için kaç kayıp verilmesi gerekiyor?" diye sordu

(AP)

NATO'nun eski Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı, askeri liderler arasındaki fikir birliğini bozarak Batı'nın Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge uygulamasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

General Philip Breedlove, askeri ittifakın şimdiye kadar reddettiği bu adımın Rusya'yla daha geniş çaplı bir çatışmaya yol açabilecek "savaşçı angajman kuralları"na girmeden de atılabileceğini savundu.

Daha önce Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri'nin komutanı, NATO'nun Rus uçaklarını vurması durumunda "gerginliğin tırmanmasını" tetikleyebileceği uyarısıyla uçuşa yasak bölgeyi reddeden son askeri lider olmuştu.

Amiral Sör Tony Radakin, "Uçuşa yasak bölge bir işe yaramaz. Yıkımın çoğuna topçular neden oluyor. Rus uçakları değil" demişti.

Ancak General Breedlove, "Bu savaşta farklı bir yaklaşım göstermemiz için kaç kayıp verilmesi gerekiyor?" diye sordu.

Sanırım 42 milyon kadar Ukraynalı var. Batı'yı bu savaşta farklı bir yaklaşım göstermemiz gerektiğine ikna etmek için 42 milyon kayıp mı verilmeli? Şu anda liderlere sorulması gereken soru bu.

2013 ile 2016 arasında NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı olarak görev yapan ABD Hava Kuvvetleri'nden General Breedlove, "insani bir uçuşa yasak bölgenin" mümkün olduğunu savundu.

Times Radio'ya konuşan Breedlove, bunun "katiyen savaşçı olmayan bir dizi angajman kuralıyla ülkeye girilmesi sonucu oluşturulan bir uçuşa yasak bölge" olacağını söyledi. ABD'li general, "Bu angajman kurallarında düşmanımızla konuşup bize ateş etmedikleri sürece bizim de onlara ateş açmayacağımızı söyleriz" dedi.

Breedlove bunun "Putin'in bile kalbinde biraz insani yardımı kabul etmenin bir yolunu bulup bulamayacağına" bağlı olacağını ekledi.

Bazı savunma uzmanları, çatışmanın korkulduğu gibi yıllarca devam etmesi halinde ülkelerin Ukrayna'ya silah ve yardım sağlamaya devam etmesiyle Batı'nın kaçınılmaz olarak çatışmaya çekileceğini iddia ediyor.

Bu görüş, Vladimir Putin'in havadan saldırılarla çok sayıda Ukraynalıyı öldürmesini önlemek için derhal harekete geçmenin daha iyi olabileceğini öne sürüyor.

Ancak Putin, Rusya'nın Batılı liderlerin uçuşa yasak bölge uygulamasını başlatmaları halinde "silahlı çatışmaya müdahil" olmuş gibi göreceği uyarısıyla el yükseltti.

BBC'ye konuşan Amiral Radakin şunları söylemişti:

Uçuşa yasak bölgede güvenliği sağlarsak, muhtemelen Rus savunma sistemlerini imha etmemiz gerekecek. Rus uçaklarının yanında NATO uçakları da havada olacak ve sonra da onları vurma ihtimali ortaya çıkacak, ki bu da gerilimi tırmandıracak.

Birleşik Krallık (BK) Başbakan Yardımcısı Dominic Raab da bu görüşü yineleyerek, "Putin'le doğrudan askeri çatışmaya girmeyeceğiz çünkü bu gerilimi iyice artırır" demişti.

BK İşçi Partisi lideri Sör Keir Starmer ise şunları söylemişti:

Uçuşa yasak bölgenin neden ilan edilemeyeceğini ve doğrudan askeri yardımın neden mümkün olmadığını herkes anlıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU