Midyat Belediyesi logosundan Ezidilerin sembolü ‘Meleke Tavus’ niye çıkarıldı?

Mardin’in Midyat Belediyesi yıllardır kullanılan logosunda değişikliğe gitti

AK Partili Midyat Belediyesi yıllardır kullanılan logoyu değştirdi / Fotoğraf: Independent Türkçe

AK Partili Midyat Belediye meclisi, logosunda farklı inanç gruplarını (Hristiyan, Müslüman ve Ezidiler) temsil etmek için bulunan ve Ezidi inancında 'Melek Tavus' olarak bilinen sembolü çıkardı.

Belediye encümen toplantısında alınan kararla değiştirilen logoya iki adet güvercin ve ay-yıldız öne çıkarıldı.

AK Partili Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin ve HDP’nin belediye meclis grup sözcüsü Cemal Bektaş logo değişikliğini Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

 

Veysi Şahin (2).jpg
Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin / Fotoğraf: Twitter

 

Midyat Belediye Başkanı: Yeni logo 50 eser arasından seçildi

Şahin, hem logonun değişimi hem yenisinin kullanımı için belediye meclis kararı aldıklarını söyledi.

Logonun güncellenmesi için yarışma düzenlediklerini ve 50’ye yakın eserin katıldığını belirten Şahin, “Her logonun kendine ait bir hikayesi var. Katılımcılardan bunların hikayesini istedik. Sonuç olarak şuan kullandığımız üç dini temsilen minare, kilise ile mabetten oluşan ve bunları kucaklayan etrafındaki hilal olan logo seçildi. Üstteki kuşlarda Midyat ve Mardin güvercinleridir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şahin’e göre yapının oturduğu 3 çizgili platform 3 medeniyeti (İslamiyet, Hristiyanlık, Ezidilik), hilal içerisindeki kilise, Ezidi tapınağı ve cami sembolleri (3 dinin mabedleri) ay yıldız çatısı altında farklı medeniyetlerin unsurlarını sembolize ediyor ve süzülen güvercinler ise sevgi ve saygı çerçevesinde bir çatı altında yaşamayı betimliyor.

 

Cemal Bektaş.jpg
Cemal Bektaş / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

HDP’li Bektaş: Üç dini temsil etmeyen hiçbir logoyu kabul etmeyeceğiz

HDP’li Midyat Belediye meclis grup sözcüsü Cemal Bektaş, geçen Salı günü konun gündeme geldiğini ama HDP olarak öneriye karşı çıktıklarını söyledi.

Üç dini temsil etmeyen hiçbir logoyu kabul etmeyeceklerini dile getiren Bektaş, “Başkan meclis toplantısında logonun güncellenmesi gerektiğini dile getirdi. HDP’’li üyeler olarak karşı çıktık. Midyat’ta Müslümanlar, Hristiyan ve Ezidiler bir arada yaşıyor. Üç dinin temsil edilmediği bir logoya izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Midyat Belediye meclisinin 30 üyesinin 20’sinin AK Partili olduğunu buna rağmen kararının değiştirilmesi veya iptali için her türlü girişimlerde bulunacaklarını belirten Bektaş, devamında şunları söyledi:

Önümüzdeki Pazartesi saat 14.00’de meclis toplantımız var. Değiştirilen logo öncelikli konumuz olacak. Meclis Başkanlığına değiştirilmesi için bir önerge sunacağız. Logoda her üç dinin temsil edilmesi için elimizden geleni yapacağız.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU