Denizde savaş esareti: Kuru yük gemisi Ukrayna'da mahsur kaldı, 7'si Türk 12 kişilik mürettebat günlerdir savunmasız bekliyor

Ukrayna'da bir kanalda demir atan gemi, mürettebatıyla savaşın ortasında mahsur kaldı. Gemideki 12 mürettebattan 7'si Türk

Geminin 3. Kaptanı Aleyna Almina Yıldız, yaşadıklarını Independent Türkçe'ye anlattı 

Ukrayna'nın Herson (Kherson) bölgesinde yükünü boşaltarak geri dönmeyi bekleyen bir kuru yük gemisi, savaş başlayınca bulunduğu su kanalının ortasında demir attı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanaldan çıkmak için başvurduklarında "liman ve kanalın kapatıldığı" ve "pilotaj hizmetinin durdurulduğu" bildirilen gemi personeli 11 gündür o kanaldan çıkmayı bekliyor.

Geminin 3. kaptanı Aleyna Almina Yıldız, Independent Türkçe'ye "24 Şubat günü sabah saatlerinde köprü üstünde vardiyadayken dışarıya baktığımızda yaklaşık 200 metre mesafemizde bulunan sazlık alan üzerinden 60-70 kadar Rus askeri helikopteri geçişini görmem ile bulunduğumuz bölgede savaşın başladığını anladık" dedi.

Füzeleri izlemekten başka yapacak bir şeyimiz yoktu

O zaman savunmasızca kanalın ortasında mahsur kaldıklarının farkına vardıklarını söyleyen Yıldız, "Çatışmaların seslerini duyup düşen füzeleri izlemekten başka yapacak bir şeyimiz yoktu. Kaçacak bir yerimiz kalmamıştı. Bir sabah, çok yakınımızdan geçen Rus jetinin sesi ile aniden yerimden zıplayıp camdan baktığımda, görebileceğim kadar yakın mesafeden geçip birkaç dakika sonra attığı bombanın sesini duydum" diye konuştu. 

Yıldız, kumanya ve su sıkıntısı yaşamaya başladıklarını ifade ederek şöyle devam etti: 

"Gemide ne kadar kalacağımız belli değil. Etrafımızda sürekli patlama ve siren sesleri geliyor. Uçaklar geçerken bize kimsenin bir füze atmayacağının garantisi olmadan beklemek dışında bir şey yapamıyoruz. Birkaç gün önce, gece 01:00 sularında liman tarafından çok yakın mesafemize doğru 2 adet füze atıldığını ve yakın bir mesafemizde patladığını gördüm. Bu durum tedirginliğimizi çok daha fazla arttırdı."

 

alminayıldızkaptan.jpg
3. kaptan Yıldız, kendilerine seyrin yasaklandığının ve bölgede mayın bulunduğunun NAVTEX üzerinden bildirildiğini söyledi

 
7'si Türk vatandaşı 12 mürettebat

Gemi personeline, seyir ve meteoroloji uyarı cihazı olan NAVTEX üzerinden gönderilen, seyrin yasak olduğu ve bölgede mayın olduğuna dair rapor da gönderildi.

Gemide 7 Türk, 3 Gürcistan ve 2'si ise Azerbaycan vatandaşı olmak üzere 12 mürettebat bulunduğu bilgisini veren Yıldız, "Tahliyemizin gerçekleştirilmesi için tüm yetkili kuruluş ve kişilere başvurduk. Sabırla tahliyemizin gerçekleştirilmesini beklemekteyiz. Yetkililerin gerekli izin ve kolaylıkları sağlayacağını temenni ediyoruz. Ailelerimiz korku içinde bizi bekliyorlar. Umut ediyoruz ki en kısa sürede bakanlık bizleri de buradan tahliye ederek yurda dönmemiz için gerekli çalışmayı gerçekleştirecektir" ifadelerini kullandı. 

Başka gemiler de mahsur

Bulundukları bölgede 7 ticari geminin olduğunu söyleyen Yıldız, şunları söyledi: 

"Biri Türk bayraklı, diğer 3 gemi de yabancı bayrak taşıyan Türk işletmeye ait. Diğer gemilerle de Whatsapp grubundan ulaştığımız güncel tahliye bilgilerini paylaşıyoruz. Buradan ayrılmak isteyen hiçbir denizciyi arkamızda bırakmadan, hep birlikte tahliye edilebilmek için günlerdir şirketimiz ve ailelerimiz tüm imkanları ile çabalıyor. Zaman zaman bölgede yaşadığımız internet sorunu, tahliye haberinin ulaşamaması riski açısından bizleri çok tedirgin ediyor."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU