Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yeniden alevlenen komplo teorisi: Yeni Dünya Düzeni

Komplocular, Vladimir Putin'in "şeytani bir gruba" karşı savaş verdiğini düşünüyor

Yeni Dünya Düzeni komplo teorisine inananlar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kahraman olarak görüyor (AFP)

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat düzenlemesinin ardından Yeni Dünya Düzeni (New World Order, NWO) olarak bilinen komplo teorisi ABD ve Kanada'da radikal sağcı gruplar tarafından yaygın biçimde dillendirilmeye başladı. Küresel bir seçkinler grubunun Ukrayna'yı piyon olarak kullandığını iddia eden teori internetin farklı noktalarına sızmış durumda. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu komplo teorisi Ukraynalı parlamenter Kira Rudyk'in muhafazakar duruşuyla bilinen ABD'li yayın organı Fox News'a verdiği röportajın ardından popüler hale geldi. Rudyk, 1 Mart'ta yayımlanan röportajda, "Sadece Ukrayna için değil, demokratik ülkeler için bu yeni dünya düzeni için savaşıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

Yeni Dünya Düzeni'ne göre Batı'da dünyanın sonunu getirmeye çalışan bir seçkinler grubu yönetimi elinde tutuyor, nüfusu azaltmaya yönelik programlar uyguluyor ve insanlığı köleleştirmeyi hedefliyor. Yeni Dünya Düzeni, ABD'nin en yaygın komplo teorilerinden biri ve 19. yüzyıldan bu yana birçok kişi bu görüşü benimsiyor

Bu bakış açısına göre eski aktör ve komedyen Volodimir Zelenski, 2019'da Ukrayna Devlet Başkanı seçilerek "küresel şeytani elitin" çıkarları doğrultusunda hareket etmeye başladı. Öte yandan Putin ise bu düzene karşı mücadele eden iyi bir lider. 

"ABD'nin Ukrayna'da gizli biyolojik laboratuvarları var"

6 Ocak 2021'deki ABD Kongre Baskını'nda öne çıkan gruplardan biri olan QAnon komplo teorisyenleriyse ABD Başkanı Joe Biden'ın Baş Tıbbi Danışmanı Antony Fauci'nin Ukrayna'da biyolojik silahlar üreten laboratuvarlar yönettiğini ve Putin'in bu laboratuvarları ortadan kaldırmaya çalıştığını öne sürüyor. Bu kişiler eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Putin'le işbirliği yaptığını da iddia ediyor. 

Kanada'da ocakta aşı karşıtı kamyoncuların başlattığı "özgürlük konvoyu" hareketinin kullandığı Telegram kanallarında da Yeni Dünya Düzeni'ne çok fazla atıf yapıldığı bildirildi. 

Kanallardan birinde bir kullanıcı, "Ukrayna düşüyor ve düşecek, Yeni Dünya Düzeni'nin sonu" ifadelerini kullanırken bir diğeriyse şunları söylüyor:

İster inanın ister inanmayın Putin erdemli biri ve satanistleri, yolsuzluğu, biyolojik silah alanlarını ve Yeni Dünya Düzeni'ni devirmeye çalışıyor. Ana akım medya dostunuz değil.

Bu türden yorumlar TikTok'ta da yer aldı. Kendisini "psişik yaşam koçu" ve "spiritüel baş belası" diye tanımlayan bir TikTok kullanıcısı, "yüzlerce hatta binlerce yıldır elitlerin ve küreselcilerin insanlığı köleleştirmeye çalıştığını" iddia etti. 

TikTok kullanıcısı şunları ekledi:

Kafanızı kaldırın ve şu an yaşanan her şeyin bir nedeni olduğu bilin. Birlik içinde ve güçlü kalın küreselcilerin bizi kontrol etmeye çalışmasına izin vermeyin.

 

 

Ancak "yeni dünya düzeni" ifadesi yalnızca sosyal medyada değil çeşitli basın kuruluşlarının yazar köşelerinde de dillendirildi. Örneğin, Fox News'ta "Rusya-Ukrayna savaşı yeni otoriter dünya düzenin ön gösterimi" başlıklı bir köşe yazısı yayımlandı. Washinton Post da "Putin'in saldırısı yeni dünya düzenini şekillendirecek" başlıklı başka bir makaleye yer verdi. 

Vice News'tan Tess Owen'ın haberine göre bu ifadenin kullanımının artması radikal sağcı komplo teorisyenlerinin elini kuvvetlendiriyor. 

ADL'nin (Anti-Defamation League/Yahudilerin Tahkirine Karşı Birlik) Aşırıcılık Merkezi'nden araştırmacı Mark Pitcavage iki tür komplo teorisi olduğunu belirtiyor. Bunlardan biri çok genel bir anlayışa sahipken diğeri daha spesifik bir bakış açısını benimsiyor. 

Pitcavage'a göre Yeni Dünya Düzeni'nin daha genel versiyonu elitlerin ulusları ve bireysel aktörleri manipüle etmeye çalıştığı fikrine dayanıyor. Daha radikal bir görüşe sahip sağ kesimse Yeni Dünya Düzeni'ni dünyanın sonunu getirmeye çalışan satanist bir grup olarak görüyor.

Öte yandan Fox Bussiness'ın iddiasına göre Ukrayna'ya karşı Rusya'yı destekleyen, NATO'nun ilga edilmesini düşünen sosyalistler de bu fikirleri yayıyor.  

 

Independent Türkçe, Vice, Fox Business, Rolling Stones, Snopes, Newsweek

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU