150 Ukraynalı göçmen tartışmaya yol açtı: Fransa, Birleşik Krallık'ı "insanlıktan yoksun olmakla" suçladı

"Kıyılarımız çok fazla trajediye sahne oldu. Buna Ukraynalı aileleri de eklemeyelim"

Ukrayna'dan kaçanların sayısı her geçen gün artıyor (Reuters)

Rusya'nın düzenlediği askeri operasyonun ardından Avrupa'da göçmen tartışması başladı.

Fransa, Birleşik Krallık'ı (BK) eleştirirken Almanya, Ukrayna'dan gelen göçmenleri kimliğine bakmadan kabul edeceğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Göç Örgütü'nün dün yaptığı açıklamaya göre istiladan bu yana yaklaşık bir buçuk milyon kişi Ukrayna'yı terk etti. Ukraynalıların yanı sıra yabancı öğrenci ve işçilerin de aralarında olduğu pek çok göçmen, batıya doğru yöneldi.

Birleşmiş Milletler bu durumu, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da yaşanan en büyük yerinden edilme olarak tanımlıyor.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, BK'nin Ukraynalı mültecilere yardım etmede yetersiz kaldığını savundu.

Mevkidaşı Priti Patel'e mektup gönderen Darmanin, Londra'nın BK'ye ulaşmak için Fransa'nın kuzeyindeki Calais'e giden Ukraynalılara yaklaşımını "hiç uygun değil" ve "insanlıktan yoksun" diye niteledi.

Fransa tarafından perşembe yapılan açıklamada, Londra'nın BK'de yaşayan yakınlarının yanına ulaşmayı amaçlayan Ukraynalılar için Calais'de vize merkezi kuracağı belirtilmişti. Bunun ardından çok sayıda Ukraynalı, Calais'e gitmişti.

Darmanin, son günlerde bölgeye 400 Ukraynalı mültecinin geldiğini ancak bunlardan 150'sine, Paris veya Brüksel'deki BK konsolosluklarından vize almalarının söylendiğini aktardı:

Konsolosluk temsilcinizin, bu kriz süresince istisnai olarak Calais'de, aile birleşimi için hemen vize vermesi gerekiyor.

Manş Denizi'nde meydana gelen göçmen ölümlerini de hatırlatan Darmanin şu ifadeleri kaleme aldı:

Kıyılarımız çok fazla trajediye sahne oldu. Buna Ukraynalı aileleri de eklemeyelim.

Öte yandan Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, pasaportu ne olursa olsun Ukrayna'dan kaçan herkesi kabul edeceklerini ifade etti. Faeser bugün yayımlanan açıklamasında "Hayat kurtarmak istiyoruz. Bu, pasaporta bağlı değil" diye konuştu.

Faeser, ülkeden kaçan kişilerin güvenliğini sağlamak için Avrupa ülkeleri arasında sağlanan mevcut işbirliğinin "tarihi" olduğunu belirtti.

 

Independent Türkçe, AFP, DW, Wall Street Journal

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU