AK Parti’nin geleceğine ilişkin spekülasyonlar arttı

Türkiye’deki siyasi sahne, şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderlik ettiği AK Parti’nin geleceği hakkındaki spekülasyonlarla çalkalanıyor

Eski Başbakan Yardımcısı ve eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan / Fotoğraf: Dünya Ekonomik Forumu

Yakın zamanda bir veya iki yeni partinin kurulma olasılığına ilişkin söylentiler dilden dile dolaşıyor.

Siyaset koridorlarında, Erdoğan’ın yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Yardımcısı ve eski TBMM Başkanı Bülent Arınç gibi AK Parti’nin 63 kişilik kurucu kadrosunun 2001’de ülkede siyasal İslam akımını başlatan Necmeddin Erbakan’ın başında olduğu Refah Partisi’nden ayrıldığı döneme atıfla tarihin tekerrür edeceği ifade ediliyor.

Söz konusu grubun Fazilet Partisi’nden ayrılma nedeni, Erbakan'ın partiyi yönetme tarzından duydukları memnuniyetsizlikti.

Gül ve devlet işleriyle aile yapısının ayrılması gerektiğini ve partinin prensiplerinden saptığını söyleyen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu örneğinde olduğu gibi AK Parti içerisinde şu an çıkan sesler de tam olarak buna benziyor.

Siyasi kulislerde neredeyse son iki yıldır, Erdoğan’ın uygulamalarının yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nden duyulan memnuniyetsizlik, ekonominin durumunun ve dış politikanın kötüleşmesini eleştiren söylemler ve endişeler dolaşıyordu.

Ancak bu endişeler, 31 Mart’ta düzenlenen yerel seçim sonuçlarıyla birlikte gerçeğe dönüştü.

Davutoğlu ve Babacan’dan yeni parti hamlesi

Ahmet Davutoğlu’nun, İstanbul’da 23 Haziran’da yenilenen Büyükşehir Belediye Başkanlık seçimlerinde AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’ın kaybetmesinin ardından gelen sert eleştirisi nedeniyle yeni bir parti kuracağına kesin gözüyle bakılıyor.

Eski Başbakan Yardımcısı ve eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın da, yeni bir parti kuracağı haberleri çıkmaya başladı.

Gül, Babacan’ı destekler görünürken, olası yeni partiye açıkça katılıp katılmayacağı veya rolünün, Türkiye'de laik muhalefet de dâhil olmak üzere çeşitli çevreler tarafından yaygın olarak kabul gören Babacan’ın politikalarını şekillendirmek olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

İstanbul’da yenilenen seçimlerde AK Parti’nin ikinci mağlubiyeti, Gül ve Babacan’ın yeni bir parti kurması yönündeki hamlesi için çok önemliydi.

Babacan Erdoğan’a bilgi verdi

Babacan’ın Erdoğan ile 30 Mayıs’ta görüştüğü ve önümüzdeki birkaç gün içerisinde AK Parti’den istifa edeceğine ilişkin Erdoğan’ı bilgilendirdiği iddia edildi.

Kaynakların verdiği bilgiye göre -Erdoğan’ın Fazilet Partisi’nden ayrılıp AK Parti’yi kuracağını Erbakan’a söylediği gibi- Gül Babacan’ı, partiden ayrılacağı ve yeni bir parti kuracağı konusunda bilgi vermesi için Erdoğan’a gönderdi.

Gül ve Babacan’a yakın kaynaklar, AK Parti’nin meclisteki çoğunluğuna son verecek şekilde yeni partiye AK Parti saflarından 40-45 milletvekilinin katılabileceğini tahmin ediyor.

Kaynaklar ayrıca, AK Parti’nin, 2023'te yapılacak seçimlerden önce herhangi bir yeni partinin bir mecliste grup oluşturmasını engellemek amacıyla, mecliste grup kurmak için gerekli olan 20 milletvekili barajını 60’a çıkarma yönünde çaba sarf ettiğini de iddia ediyor.

Erdoğan, 23 Haziran seçim sonuçlarının değerlendirilmesi hakkında MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşmesi ve parti içinde yapacağı toplantıları Japonya’da düzenlenen G20 Zirvesi ve Çin ziyaretinden sonraya ertelediğini açıklamıştı.

Bahçeli’den yeni parti yorumu

Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Davutoğlu ve Babacan'ın yeni parti kuracağına ilişkin iddiaları eleştirdi.

Türkiye’nin yeni bir partiye ihtiyacı olmadığını dile getiren Bahçeli, “Türkiye'nin yeni bir hale, partiye değil kararlı yürüyüşünü devam ettirmesine ihtiyaç vardır” yorumunda bulundu.

Analistler, Erdoğan’ın partisinin durumunu korumak için 2023 Kasım’da yapılması planlanan parlamento seçimlerinin öne alınmasını tercih edeceği konusunda hemen hemen görüş birliği içerisinde.

Analistler ayrıca, Erdoğan’ın Bahçeli’nin desteğine ihtiyaç duymasının, zorunlu olarak sert bir söylem benimsemesine neden olduğunu da düşünüyor.

Seçmenler, özellikle de gençler artık sert söylemlere ilgi duymuyor ve nefret yerine umutla beslenen daha parlak bir gelecek arıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU