İsrail’de Falaşaların eylemi üçüncü gününde

Acre Körfezi'nde yaşayan Falaşalar, üç ayrı noktada protesto düzenledi

Etiyopyalı bir Yahudinin öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda yollar kapatıldı, ateşler yakıldı / Fotoğraf: AFP

İsrail’de Etiyopya kökenli 18 yaşındaki Süleyman Tekah’ın beyaz bir İsrail polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan, on binlerce kişinin katıldığı ve ülkenin kuzeyinden güneyine yayılmaya devam eden protestolar büyüyor. 

Basın, Falaşaların İsrail’e karşı intifada benzeri eylemi, 1950’li yıllarda Hayfa’da, doğulu Yahudilerin kendilerine karşı yürütülen ayrımcılığı protestolarına benzetiyor.

Göstericilerin sözcülerinden biri polise “Beyaz Apartheid'ların siyah Yahudilere davrandıkları gibi davrandığınızı itiraf edin” diye bağırdı.

Bazı protestocular gencin öldürüldüğü Acre Körfezi bölgesindeki yolları kapattı. Gösteriler, pazartesi gecesinden bu yana artarak devam ediyor. Kapatılan yollar son zamanların en büyük trafik krizinin yaşanmasına neden oldu.

Acre Körfezi'nde yaşayan Falaşalar, üç ayrı noktada protesto düzenledi. Yüzleri maskeli göstericiler, çöp konteynırlarına molotof kokteyli attı, lastik yaktı ve polisi taşladı.

Netanyahu bir gün sonra başsağlığı diledi

Gösterilerde üç polis yaralandı. Göstericilerin bir kısmı Falaşa genci öldürmekle suçlanan ve cezası ev hapsine çevrilen polis memurunun evinin önünde yapıldı. Polis memuru, gencin vücudunun üst kısmına ateş etmediğini ancak yere sıktığı kurşunun sekerek isabet ettiğini söyledi. Bu açıklama, polisin karşısındakinin Arap olduğunu söylediği bahaneyi hatırlattı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir gün süren sessizlikten sonra Süleyman Tekah’ın öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve ailesine başsağlığı diledi. En kısa zamanda olayı çözme sözü veren ve polis müfettişiyle görüştüğünü söyleyen Netanyahu, Etiyopyalı topluluğun kendisi için değerli olduğunu ve hükümetin son zamanlarda onları İsrail toplumuyla entegre etmek için çok çaba sarf ettiğini belirtti. Ancak hükümetinin Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan, gösterilerin sonlandırılması için Falaşalara daha fazla baskı yapmakla tehdit etti.

İsrail'de yaklaşık 100 bin Etiyopya kökenli Yahudi var.Söz konusu topluluk, beyaz Yahudilerin her alanda görülen ırkçılığından şikayetçi. Okullarda ve kreşlerde beyazların üstün olduğu fikriyle savaşıyorlar. Aralarındaki yoksulluk ve işsizlik oranı yüksek. Eğitim oranı da oldukça düşük.

Falaşaların nüfusun sadece yüzde 2'sini oluşturmasına rağmen tutuklu olanların oranı yüzde 20'ye kadar çıkıyor. İsrail’e getirildiklerinden bu yana polis 15 Falaşa genci öldürdü.

Ayala Lamsch, çocukluğundan bu yana ırkçı siyasetten muzdarip ancak beyaz bir İsrailli ile evlendiğinde bunu çok daha fazla hissettiğini söyleyen Etiyopyalı bir kadın. Kendisi ilk başta küçümseyen ve hakaret dolu bakışları görmezden gelmiş. Ancak oğlunu bir çocuk yuvasına vermek istediğinde velayeti reddedilince artık sessiz kalamamış.

Bir diğer Etiyopyalı ise İsrail Sağlık Bakanlığı'nın Etiyopyalılardan kan bağışı kabul etmemesinden şikayetçi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU