Kuruluş Günü

Suudi Arabistan Krallığı, daha önce Arap Yarımadası'nın şahit olmadığı eşi görülmemiş bir medeni kalkınmaya tanık oldu

Fotoğraf: AFP

Tarihçiler ve sosyologlar, devletlerin ömürlerinin yalnızca kuruluşundan sonra geçen gün ve yıl sayısıyla değil, insani başarıları ve medeniyet kazanımlarıyla ölçüldüğü konusunda hemfikir.

Bunun insanlık tarihi boyunca burada sayamayacağımız kadar çok delili var. Zira insanlık tarihinde yüzyıllarca yaşayan ancak unutulup giden ve bugün adını kimsenin zikretmediği nice millet, devlet ve halk var!

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan kuruluşunun üzerinden uzun yıllar geçmemiş ancak insanlık tarihinin gidişatının değişmesinde büyük bir etkisi olmuş nice devlet de var.

Bununla birlikte; tarihçiler genellikle devletlerin başlangıçlarının ve bitişlerinin tarihini, ya bazı büyük isimlerin ve liderlerin yönetimi devraldığı veya öldükleri gün ile ya da devletin düşmanlarına karşı bir ölüm kalım savaşında kazandığı zafer veya başarısız olduğu günlerle veyahut bunun gibi diğer günler ve olayların gidişatını etkileyen olaylarla ilişkilendirir.


Suudi Arabistan Krallığı, daha önce Arap Yarımadası'nın şahit olmadığı eşi görülmemiş bir medeni kalkınmaya tanık oldu.

Ülkenin kurucusu Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Al-i Suud -toprağı bol olsun- tarafından bölgelerinin birleştirilmesinden, kralların oğullarının hüküm sürdüğü dönemlerden, Suudi Arabistan'ın şu anki Kralı Selman bin Abdulaziz Al-i Suud -Allah kendisine güç kuvvet versin- dönemine kadar her alanda büyük bir gelişme kaydetti.

Krallık, önce Allah'ın lütfu sonra da Suudi Arabistan kraliyet ailesinin liderlerinin çabalarıyla modern çağda dünya ülkeleri arasında bugün sahip olduğu bu yüksek konuma ve mertebeye ulaşmadan önce önemli tarihi aşamalardan geçti.

Kraliyet ailesinin yönetim silsilesi, Mani el-Muraydi'nin Diriye şehrini kurduğu döneme yani yaklaşık 600 yıl öncesine uzanıyor. Mani el-Muraydi, Kral Selman'ın -Allah onu korusun- 13. dedesidir.


Suudi Arabistan'ın fiili kuruluşu ve 'şehir devleti' kavramından geniş devlet kavramına doğru yönetim biçimindeki değişim, hicri 1139/miladi 1727'de Diriye Emirliği'nin başına geçen İmam Muhammed bin Suud dönemine dayanmaktadır.

Muhammed bin Suud burada bir devlet kurdu. Devletin başlangıcını ve kuruluşunu gösteren birtakım pozisyonlar aldı ve politikalar çizmeye başladı.

O dönemde devletin başkenti olan Diriye'nin iki farklı merkez olan parçalarını birleştirip tek bir yönetim altında toplaması da bu politikalardan biriydi.

Siyasi bağımsızlığının ve herhangi bir bölgesel güce bağlı olmamasının yanı sıra Muhammed bin Suud, Necid bölgesinin büyük bir kısmını birleştirdi.

Aynı zamanda devlet kaynaklarına sahip olma sürecini kanunlara bağlayarak ve ihlal ve adaletsizliği önlemeye çalıştı.

Zamanında çeşitli alanlarda kalkınmaya tanık olan ülkenin dört bir yanında istikrarı ve güvenliği sağladı. Hac ve ticaret yolları onun zamanında emniyete alındı.
 


Birçok tarihçi, İmam Muhammed bin Suud'un saltanatının ilk dönemini ve ondan önce gelenleri atlayıp Suudi Arabistan devletinin kuruluşunu Şeyh Muhammed bin Abdulvehhab'ın Diriye kentine gelişine ve İmam Muhammed bin Suud ile görüşmesine bağlıyorlar.

Halbuki Şeyh Muhammed bin Abdulvehhab Diriye'yi, önce kendisi gidip orada ikamet ettikten ve öğrencileri ile birlikte hiç kimsenin muhalefeti ile karşılaşmadan Arap Yarımadası'nın dört bir yanına kendi davetini yayabildikten sonra gelen büyük göç dalgasının yükünü kaldırabilecek devlet kurumları olduğunu gördüğü için seçti.


İmam Muhammed bin Suud, hicri 1139/miladi 1727 yılının ortalarında Diriye'de iktidara geldi. Başarılarla dolu kırk yıl boyunca yönetimde kaldı.

Devletin sınırları onun döneminde genişledi ve Arap Yarımadası'nın büyük bir bölümünü kapsayacak şekilde hazır hale getirildi.

Bu yüzden İmam Muhammed bin Suud, Suudi Arabistan devletinin ilk kurucusu ve birliğinin sembolü sayılır.

Bu sebepten Muhammed bin Suud, Suudi Arabistan devletinin ihtişamını ve tarihsel derinliğini hatırlatır ve iktidara geldiği tarih özel bir sembolizme sahiptir.

Bu, Suudi Arabistan devletinin kuruluşunun yaklaşık beş asırlık tarihini anımsamak için kutlanan ulusal bir gündür.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU