Son 7 yılın altyapı gelirleri belli oldu: En çok geliri Benfica elde etti, Birleşik Krallık ekipleri 2 milyar eurodan fazla kazandı

Temmuz 2015'ten bu yana altyapılarından en fazla gelir elde eden kulüpler sıralandı. Benfica 379 milyon euroyla altyapıdan en yüksek gelir elde ederken Birleşik Krallık kulüplerinin kazancı ise 2 milyar euroyu geçti

Temmuz 2015'ten bu yana altyapıdan en yüksek geliri elde eden Benfica oldu / Fotoğraf: Pixabay

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), dünya çapındaki kulüplerin altyapılarından elde ettikleri gelirleri araştırdı.

Raporda aralarında Avrupa'nın en büyük 5 ligi olarak kabul edilen Almanya (Bundesliga), Fransa (Ligue 1), Birleşik Krallık (Premier Lig), İspanya (La Liga), İtalya'nın da (Serie A) yer aldığı birçok ligde mücadele eden kulüplerin Temmuz 2015'ten bu yana altyapısından yetişen ve en az 3 yıl söz konusu kulüpte bulunan oyuncular baz alındı.

En çok gelir sağlayan 50 takımın sıralandığı listenin ilk sırasını Portekiz ekibi Benfica aldı. Manchester United ise 50. sırada kendine yer buldu. Birleşik Krallık kulüpleri toplamda en yüksek geliri sağlayarak 2 milyar euroyu aştı.

 

Felix-Reuters.jpg
Benfica'nın en yüksek bonservis geliri Atletico Madrid'e transfer edilen Felix'ten geldi / Fotoğraf: Reuters

 

Benfica, son 7 yılda altyapıdan 379 milyon euro kazandı

Portekiz Primeira Liga ekiplerinden Benfica, son 7 yılda altyapıdan yetiştirdiği 7 futbolcuyu satmayı başardı. Bu isimlerden 379 milyon euro gelir elde takım, böylelikle zirveye yerleşti.

Benfica'nın en yüksek bedelle satışını gerçekleştirdiği futbolcu, 2019'da Atletico Madrid'e giden Joao Felix oldu.

Listenin ikinci sırasında 330 milyon euro ile Real Madrid bulunuyor. La Liga temsilcisi toplam 11 oyuncu satışıyla bu rakama ulaşırken, en yüksek bedelle satışını gerçekleştirdiği isim Alvaro Morata olmayı başardı. 

Fransız yıldız Kylian Mbappe'yi yetiştiren Monaco, kürsünün üçüncü basamağına yerleşti. Son 7 yılda büyük bölümünü Kylian Mbappe'den sağladığı ve toplam 9 altyapı oyuncu satışı yapan Fransız ekibi toplamda 285 milyon euro gelir elde etti.

 

 

Uzun yıllar De Toemkost adıyla bilinen altyapısıyla adından söz ettiren Ajax, 2015'ten bu yana 10 futbolcu transferinden 283 milyon euro kazandı.

Hollanda ekibinin söz konusu süreçteki en yüksek satışı Juventus'a transfer edilen Matthijs de Ligt oldu.

Listenin beşinci basamağında Olympique Lyon yer aldı. Fransız ekibi, 7 yılda sattığı altyapı kökenli oyuncularından 270 milyon euro kazandı.

İlk 50 takım içerisinde en düşük geliri sağlayan ekipler 60'ar milyon euro ile Manchester United ve Nantes olarak kayda geçti. Nantes en yüksek bedelle Valentin Rongier'i Marsilya'ya, Manchester United ise Sam Johnstone'u West Bromwich'e gönderdi.

Birleşik Krallık ekipleri 2 milyar euronun üzerinde gelir elde etti

CIES'in raporuna göre Temmuz 2015'ten bu yana altyapılardan en yüksek geliri 2 milyar 30 milmyon euro kazanan Birleşik Krallık kulüpleri olarak kayda geçti.

Fransız kulüpleri ise 1 milyar 610 milyon euroluk kazançla ikinci sırada yer aldı.

Söz konusu süreçte İspanyol takımları 1 milyar 390 milyon euro, İtalyanlar 1 milyar 110 milyon eurolu gelire kavuştu.

İtalyanları 951 milyon euro ile Brezilyalılar takip ederken, Avrupa'nın 5 büyük ligi arasında yer alan Bundesliga'nın da olduğu Almanlar 916 milyon euro ile kürsünün 5. olarak kayıtlara geçti.

 

Premier Lig-Reuters.jpg
Premier Lig aynı zamanda dünyanın en değerli lig organizasyonu konumunda / Fotoğraf: Reuters

 

Dünyada altyapılarıyla nam salan Portekizliler 788 milyon euro kazanç sağlarken, onları 709 milyon euro ile Hollandalılar izledi.

Aynı süre zarfında Arjantinliler 566 milyon euro altyapı geliri elde elde ederek adından söz ettirdi. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa dışındaki kulüpler dikkat çekti

Avrupa kıtası dışındaki kulüplerin altyapıdan elde ettikleri gelir de raporda dikkati çeken bir diğer ayrıntı oldu.

Brezilya temsilcisi Flamengo, 152 milyon euroluk altyapı geliriyle 13. sırada konumlandı.

Arjantin ekibi River Plate 115 milyon euro ile 27'nci olurken, Brezilyalılar Santos 113 milyon euro kazançla 28'inci, Gremio 112 milyonla 29'uncu, Fluminense ise 109 milyonluk gelirle 30'uncu oldu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU