Çin savunma bütçesini daha da artırdı: 1,45 trilyon yuan

"Silahlanma yarışıyla sonuçlanacak gibi duruyor"

Çin savunma bütçesini geçen sene yüzde 6,8 artırmıştı (Reuters)

En fazla askeri harcama yapan ikinci ülke konumundaki Çin, savunma bütçesini yüzde 7,1 oranında artırdığını duyurdu.

Ulusal Halk Kongresi'nde dün yapılan açıklamaya göre bütçe, 1,45 trilyon yuana (yaklaşık 3 trilyon 250 milyar TL) çıkarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Listenin ilk sırasındaki ABD, savunma bütçesini bu yıl yaklaşık yüzde 2 artırarak 768,2 milyar dolara (yaklaşık 10 trilyon 900 milyar TL) çekmişti.

Çin ordusu üç milyon askeri personelle birlikte uçak gemileri, hayalet uçaklar, nükleer denizaltılar ve son teknoloji füzelere sahip.

Ülke, üzerinde hak iddia ettiği Tayvan'la, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar yüzünden ABD'yle ve sınır anlaşmazlığı yüzünden Hindistan'la sorunlar yaşıyor.

Çin, artışın çoğunun askerlerin durumunu iyileştirmek için kullanılacağını bildirdi.

Başbakan Li Keçiang, "Milli savunma ve ordu reformuna devam edeceğiz. Savunma bilimi ve teknolojisindeki yenilikleri hızlandıracağız" diye konuştu.

Li ayrıca Tayvan'a ilişkin yaklaşımlarında bir değişiklik olmadığını söyledi:

Tayvan'ın bağımsızlığını arayan her türlü ayrılıkçı faaliyete ve dış müdahaleye kesinlikle karşıyız.

Güvenlik ve Amerikan siyaseti üzerine çalışan akademisyen Takashi Kawakami, harcamadaki artışın "önemli" olduğunu söyledi:

ABD'nin, bu artışa nasıl tepki vereceğini ve Çin'in gelecek yıl savunma bütçesini ne kadar artıracağını göreceğiz. Ancak bu, silahlanma yarışıyla sonuçlanacak gibi duruyor.

Güvenlik uzmanı Kuo Yu-jen ise Çin ve ABD arasındaki teknoloji savaşı yüzünden Pekin'in araştırma ve geliştirmeye daha fazla harcama yapmak zorunda kaldığını savundu.

 

Independent Türkçe, AP, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU