Futbol dünyasında tacize ve kadın istismarına karşı küresel kampanya başlatıldı

"Dünya futbolunun yönetiminde antrenörlere, çalışanlara ve yöneticilere güçlerini kadınları ve kızları suistimal etmek için kullanmalarına izin veren dönem kapanmak zorunda"

Futbol dünyasında kadınlara yönelik cinsel taciz ve istismarla mücadele için uluslararası  kampanya başlatıldı. Fotoğraf: AFP

Futbol dünyasında kadınlara yönelik cinsel taciz ve istismarla mücadele için uluslararası  kampanya başlatıldı. Şok edici ifşaların ardından istismarı durdurmak için önlemlerin yetersizliğine dair endişe oluşmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ünlüler, insan hakları aktivistleri, eski ve faal profesyonel futbolcular ve menajerler bu gibi vakaların yinelenmesini önlemek için spor yönetim kurulunun acil adımlar atması gerektiğini vurgulamak üzere bir araya geldiler.

Birçok kişinin stadyum ve televizyonlardan takip ettiği Kadınlar Dünya Kupası Fransa’da devam ederken toplumları futbolla birleştirmeyi amaçlayan Küresel Futbol Gelişim Programı (AFDP Global) #FearlessFootball inisiyatifine eşlik etmesi için sadece futbolun içindeki kişilere değil tüm kamuoyuna yönelik bir imza kampanyası başlattı.

AFDP Global’in kurucusu Ürdün veliaht prensi Ali Bin Hüseyin, “Dünya futbolunun yönetiminde antrenörlere, çalışanlara ve yöneticilere güçlerini kadınları ve kızları suistimal etmek için kullanmalarına izin veren dönem kapanmak zorunda” dedi. Buna ek olarak Hüseyin, “Kampanya tüm kızların ve kadınların güven içinde futbol oynayabildikleri daha aydınlık bir geleceği umabilmemizi sağlarken oyunun erdemi için bir dönüm noktası oldu. Kadın futbolunun erdemini ve ayakta durmasını önemseyen herkes birlikte çalışmalı.”

Kampanyayı destekleyenler arasında UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in yanı sıra eski futbolcular Eniola Aluko, Kelly Smith, Khalida Popal, Jamie Carragher, Robbie Fowler, Robert Pires, Louis Saha, Landon Donovan ve teknik direktör Gerard Houllier de var.

Son istismar olayında FIFA, Afganistan Futbol Federasyonu (AFF) başkanının görevine cinsel istismar suçlamalarından dolayı geçici olarak son verdi. Bu, geçmişte Afganistan Futbol Federasyonu ve Asya Futbol Federasyonu’nun iddiaları görmezden geldiğini söyleyen Afgan kadın futbolcular için başarı olarak görüldü.

Diğer ülkelerde de skandallar yaşandı. Örneğin, Kolombiya 17 Yaş Altı Takımı’nın fizyoterapisti Carolina Rozo, genç kız oyuncuları da taciz eden bir antrenör tarafından hedef alındığını ve depresyona sürüklendiğini açıkladı. 

AFDP kampanyası koruyucu yasaları ve eğitim programlarını, ihbar mekanizmalarını, cezai işlemlerin katı biçimde uygulanmasını ve kurbanlara gerekli desteğin sağlanmasını da içeren önlemlerin yürürlüğe girmesi için çağrıda bulunuyor.

Afgan kadın takımının teknik direktörü Kelly Lindsey “#FearlessFootball imza kampanyasına imza atarak ve etiketi paylaşarak kadınların ve kızların artık görmezden gelinmemelerini sağlayabiliriz. Afganistan’daki olay münferit değil, bu olay dünya futbol yönetimindeki temel yanlışlıkların altını çiziyor” ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport/football

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU