Rusya'nın en zengini, milyar dolarlık hissesini eşine devretti

Mordaşov, Nordgold ve TUI AG'nin yönetim kurullarından da istifa etti

Aleksey Mordaşov (sağda), Batı'nın Vladimir Putin'e (solda) yakınlığı nedeniyle hedef aldığı isimlerden biri (TASS)

Avrupa Birliği'nin bu hafta yaptırım uyguladığı Rus oligarklarından biri olan Aleksey Mordaşov altın madenciliği şirketi Nordgold'daki 1,1 milyar dolarlık hissesinin kontrolünü eşine devretti. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Batılı ülkeler Rusya'nın üst düzey bürokratlarını ve kurumlarını da kapsayan yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı.

Bloomberg'in bildirdiğine göre Marina Aleksandrovna Mordaşova pazartesi Nordgold'da "ciddi düzeyde kontrol" elde etti. Mordaşova halihazırda oy imtiyazlı hisse senetlerinin yüzde 50 ila 75'ini elinde tutuyor. 

Bloomberg'e göre kişisel servetiyle Rusya'nın 4. en zengin ismi olan Mordaşov salı Norgold yönetiminden de çekildi. 29 milyar dolarlık servete sahip Modaşov ailesiyse Forbes'un hesaplamasına göre Rusya'nın en zengini. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte Rus oligarkı 2020'de batmaktan kurtardığı turizm devi TUI AG'nin yönetim kurulundan da istifa etti. 

Mordaşov gibi Rusya'nın diğer zenginleri de varlıklarını koruma altına almak için çeşitli hamleler yapıyor.  

Roman Abramoviç, sahibi olduğu futbol kulübü Chelsea FC'yi elden çıkarmaya çalışırken Petr Aven ve Mikhail Fridman enerji ve telekomünikasyon sektörlerinde milyarlarca dolar yatırımı olan LeeterOne'ın yönetim kurulundan çekildi. 

ABD Adalet Bakanlığı yaptırımları hayata geçirmek ve Rusya'nın en zenginlerinin lüks varlıklarına el koymakla görevli özel bir birim oluşturarak çarşamba Rusya üstündeki baskıyı artırmıştı. 

Öte yandan Karapara Aklamayı Önleme Sertifikalı Uzmanlar Birliği'nde (ACAMS) küresel yaptırımların uygulanmasından sorumlu Justine Walker şirketlerden ayrılmanın veya hisselerin kontrolünün aile üyelerine devrinin varlıkları korumak için garanti bir yol olmadığını söyledi. 

Mordaşov'un hisseleri eşine devretmesinin savaşla ilişkili olup olmadığı ve devrin yaptırımlardan önce başlayıp başlamadığıysa henüz bilinmiyor. 

Bu son aylardaki ikinci büyük aile içi hisse transferi. Mordaşov, Norgold'da oğulları 21 yaşındaki Nikita ve 22 yaşındaki Kirill'e ait hisseleri aralıkta üstüne almıştı. 

 

Independent Türkçe, Bloomberg, Insider, Fortune

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU