Göçmenleri kurtaran kaptan serbest bırakıldı

Karara öfkelenen İtalya İçişleri Bakanı Salvini “Bezdim ama vazgeçmeyeceğim” dedi

Carola Rackete. Fotoğraf: AFP

İtalyan mahkemesi, bir grup göçmenle Lampedusa limanına yanaşmak için sahil muhafaza ekiplerinin blokajını delen Sea-Watch 3 gemisi kaptanı Carola Rackete’yi serbest bıraktı.

Yargıç Alessandra Vella, 41 Afrika vatandaşını yetkililere karşı gelerek kıyıya çıkaran Rackete’nin hayat kurtarma görevini yerine getirdiğine dikkat çekerek, kaptanın yasaları ihlal etmediğine hükmetti.

İtalyan hakim, Rackete’nin cumartesi günü yaşanan olaydan beri tutulduğu ev hapsini kaldırdı. 

Alman yardım kuruluşu Sea-Watch’ta gönüllü olarak bulunan 31 yaşındaki kaptan Rackete, İtalyan yetkililerin izin vermesi için iki hafta boyunca uluslararası sularda beklemişti. 

İtalya limanlarını özel kurtarma gemilerine kapatırken, cumartesi günü Rackete İtalya’nın yasağını delerek ülkenin kara sularına girmiş ve gemisini Lampedusa limanına yanaştırmıştı. 

Rackete limana yanaşırken bir polis botuna çarpmış ve çarpışmanın bir kaza olduğunu söylemişti.

Karaya ayak bastıktan sonra tutuklanan Rackete gemideki 4 polisin hayatını tehlikeye attığı için 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya bulunuyordu. Ancak yargıç kaptan Rackete’nin herhangi bir şiddet eyleminde bulunmadığına karar verdi. 

Öte yandan Rackete yasa dışı göçe yardım suçlamasıyla da karşı karşıya kalabilir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkemenin kararı, İtalya’nın göçmen karşıtı hükümeti ve aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini için darbe anlamına geliyor.

Karar sonrası Salvini, “Öfkeliyim, bezdim ama vazgeçmeyeceğim. Ne pahasına olursa olsun onuru, gururu, refahı, umudu ve itibarı İtalya’ya geri getireceğiz” diye konuştu.

Söz konusu olay İtalya’nın Fransa ve Almanya’yla diplomatik ilişkilerinde de gerginliğe neden olmuştu.

Almanya kaptanın serbest bırakılmasını isterken, Fransız hükümeti sözcüsü de bakan Salvini’nin tutumunu kınamıştı.

Fransız BFM-TV kanalına konuşan sözcü Sibeth Ndiaye, “Matteo Salvini’nin tutumu kabul edilemez,” demişti.

Carola Rackete ise limana demirlediklerinde “Rahata ermedik, öfkeliyiz. Karaya ayak basışımız iki haftadan daha uzun süre önce olmalıydı” ifadelerini kullanmıştı.

Rackete sözlerini şöyle sürdürmüştü:

Klimalı ofislerinde oturan Avrupa hükümetlerinin yetkilileri bu insanların hayatlarıyla 16 günden fazla bir süre kumar oynadı. Avrupa kurumlarının biri bile sorumluluk almaya razı değildi. Ta ki ben kendim yapmak zorunda kalana kadar.

İki Alman televizyon yıldızı tarafından internette başlatılan yardım kampanyasında Rackete için yaklaşık bir milyon euro bağış toplanmıştı.

İtalyan bir grup tarafından Facebook’ta başlatılan başka bir kampanyaya da bir haftada 435 bin euroluk bağış yapılmıştı.

Ajanslardan yararlanılmıştır.
 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU