40 milyon Müslüman, Uttar Pradeş seçimlerinden endişeli: "Biz kurbanlık koyunuz"

"Çocuklarımız ne zaman dışarı çıksa eşlerimiz sağ salim eve dönebilmeleri için dua ediyor"

Şubatta Karnataka eyaletinde başörtüsüne yasak getirilmesi Müslümanlardan büyük tepki toplamıştı (Reuters)

Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinde 7 Mart'ta tamamlanacak seçimlerde Müslümanlar, sağcı Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) yeniden kazanmasından endişeli.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Hindu milliyetçisi partisi BJP, 2014'teki genel seçimlerde iktidara geldiğinden beri ülkede Müslüman topluluklara yönelik saldırı haberleri sık sık gündeme geliyor.

2017'deki eyalet seçimlerinde, yaklaşık 204 milyon kişinin yaşadığı Uttar Pradeş'in başına Müslüman karşıtlığıyla tanınan BJP'li Yogi Adityanath geçmişti.

Adityanath'ın zaferinden günler sonra eyaletteki bir köyde Müslümanların bölgeyi terk etmesini isteyen posterler asılmıştı.

Eyalete bağlı Ghaziabad şehrinde geçen yıl bir tapınaktan su içen Müslüman çocuk, Hindu milliyetçilerinin saldırısına uğramıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2019'da kabul edilen tartışmalı "vatandaşlık yasasına" karşı düzenlenen gösterilerde de Hindu gruplar en az 37 Müslümanı öldürmüştü. Yasa Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'dan gelen ve Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hıristiyanlık dinlerine mensup yasadışı göçmenlere vatandaşlık yolunu açarken, aynı sınıftaki Müslümanları kapsam dışı bırakıyordu.

Eyaletteki Aligarh İslam Üniversitesi'nden emekli ilahiyat profesörü Müftü Zahid Ali Han, Uttar Pradeş Eyalet Başbakanı Adityanath için "İktidara geldiğinden beri Müslümanlar korku içinde yaşıyor. Çocuklarımız ne zaman dışarı çıksa eşlerimiz sağ salim eve dönebilmeleri için dua ediyor" dedi.

Seçimlerde BJP'ye karşı yarışan muhalif Samajwadi Partisi'nden (SP) eski parlamenter Zamirullah Han, "Biz kurbanlık koyunuz. Bizi besleyip, şişmanlatıp sonra da parti adına kesiyorlar. Siyasetçiler halkı kutuplaştırıp oy kazanmak için Müslüman karşıtı söylemleri köpürtüyor. Seçimler bitince de herkes evine dağılıyor" dedi.

Hükümet verilerine göre yüzde 46'sı elektrikçi, tesisatçı ve seyyar satıcı olarak çalışan Müslümanlar yalnızca Uttar Pradeş'te değil aynı zamanda ülkedeki en yoksul topluluk.  

40 milyon Müslümanın yaşadığı ve nüfusun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturduğu Uttar Pradeş'te 10 Şubat'ta başlayan seçimlerde sonuçların 10 Mart'ta açıklanması bekleniyor.

BJP'nin adayı Yogi Adityanath'a karşı SP Başkanı ve 2012-2017 arasında Uttar Pradeş Eyalet Başkanlığı yapan Akhilesh Yadav; Bahujan Samaj Partisi Başkanı ve 1995-2012 arasında farklı dönemlerde 4 kez Uttar Pradeş Eyalet Başkanı olan Mayawati ve Hindistan Ulusal Kongresi Genel Sekreteri Priyanka Gandhi yarışıyor.



Independent Türkçe, BBC, Deccan Chronicle

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU