Vanlıların buluştuğu kurulda vekillerin Kürt sorunu tartışması: "Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır" dedi, salon karıştı

Van FED 6. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan HDP’li Sezai Temelli, Kürt sorununa dikkat çekerken AK Partili İrfan Kartal, "Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır" dedi. Konuşması protesto edilen Kartal, kurulu yarım bırakarak salonu terk etti

Van Dernekler Federasyonu (Van FED) geçtiğimiz pazar günü 6. Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirildi. Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapılan kurula siyasetçilerin yaptığı konuşmalar damga vurdu.  

Faaliyet ve gelir gider raporlarının okunmasının ardından konuşan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, "Her işimizi yapacağız, her alanda yer alacağız ama öncelikle Kürt meselesinin çözümü konusunda Van'da da, İstanbul'da da İzmir'de de, nerede nefes alıyorsak elimizi taşın altına mutlaka koyacağız. Bu meseleyi mutlaka çözeceğiz. Kayyumlarla değil, sarayın ipoteklediği siyasetle değil, özgür siyasetle, hakça adaletli bir ekonomi ile bu meseleyi çözeceğiz" şeklinde konuştu.

Van halkının açlığa mahkum edildiğinin altını çizen Temelli, "Bugün yoksullukta, işsizlikte rekor kırılıyorsa, Van halkı açlığa mahkum ediliyorsa, bugün Kürt illerine uygulanan bu zapturapt rejimi ile eğer bu ekonomik adaletsizlik her yere yayılmışsa inanın esas mesele Kürt meselesinde çözümsüzlükten beslenen iktidarlardır, çöktürme planı yapanlardır, masayı devirenlerdir" ifadelerini kullandı.
 


Daha sonra söz alarak kurula seslenen AK Parti Van milletvekili İrfan Kartal, Temelli'nin konuşmasına tepki gösterdi ve Kürt sorunun olmadığını, terör sorunun olduğunu söyledi.

Kartal, "2002'den bu yana Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır. Bugün biz buralarda konuşuyorsak, eğer bu kürsülerde herkesin konuşma hakkı varsa bu demokratik haktır" şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında Temelli'nin konuşmasına atıf yapan Kartal, "Sayın konuşmacı ne kadar Vanlıysa ben de o kadar İstanbulluyum; ama bugün hepimiz Türkiyeliyiz" ifadesini kullandı. 

Kendilerinin bölgedeki sıkıntıları daha çok yaşadığını söyleyen Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'nin birliği ve beraberliği hepimizin gayesidir. Türkiye olmazsa biz hepimiz olmayız. Özellikle bölgede çok büyük sıkıntılar yaşanmış; sayın konuşmacı o sıkıntıları yaşamamış, biz yaşamışız. 


Salondan tepkiler yükselirken, Kartal konuşmasını sürdürdü ve şunları söyledi: 

Değerli kardeşlerim, sizlerin demokrasi anlayışı bu mudur? Siz konuştunuz biz dinledik, siz de bizi dinleyeceksiniz. Siz mecbursunuz. Bunu öğreneceksiniz. Divan başkanı, Temelli'nin konuşmasına müdahale etmedi, siyasi bir konuşma yaptı. Ben de bunun konuşmasını yapacağım. O, yörede bir Kürt olarak sıkıntı çekilmişse ben çekmişim. Sayın başkan neredeydi? Van'da bile değildi. Ben bu inançla Kürtlerin aklını başına almasını istiyorum.


Kartal'ın konuşmasının ardından salondaki protestolar yükseldi. İrfan Kartal, kurulu yarım bırakarak salonu terk etti.

Bir süre devam eden gerginliğin ardından yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Mustafa Avcı konuştu.

Avcı, Kartal'ın konuşmasına şu ifadelerle tepki gösterdi:

Vanlı olup da kayyumdan konuşmayan var mı? Eğer sen kayyum zulmünün önünde durmuyorsan, ben Vanlıyım diyemezsin. Vanlı olmak sadece Van'da doğmak ve Kürtçe konuşmakla olmuyor. Sen böyle Vanlı olamazsın.
 

1.jpg
Kartal'ın kuruldaki konuşması salondakiler tarafından protesto edildi / Fotoğraf: Twitter

 

Temelli: Kürt sorununu konuşmamın merkezine koydum 

Kurul esnasında yaşanan tartışmalara ilişkin Independent Türkçe'ye konuşan HDP Eski Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli, kurula katılan Vanlıların Kürt sorunundan kaynaklı olarak bölgelerinden göç ettiğini, bu yüzden konuşmasının merkezine Kürt sorununu koyduğunu söyledi.

Temelli, şu açıklamada bulundu:

İstanbul'da veya Batı'nın diğer kentlerinde yaşayan insanlar Kürt sorunun en çok etkilenen insanlar. Kürt meselesiyle en çok yüzleşen kitleler. Bu sorundan kaynaklı olarak yaşadığı coğrafyadan göç etmek zorunda kalmış ve geldikleri kentlerde yaşamaya çalışıyorlar. Dolasıyla ben konuşmamın merkezine Kürt sorununu koydum. Kürt sorunu çözülmeden ülkenin demokratikleşmeyeceğini, iktisadi olarak krizlerden kurtulmasının mümkün olmayacağını belirttim.


Temelli, konuşmasını salondakileri Van'daki Nevruz kutlamalarına davet ederek bitirdiğini ifade etti. 
 

2.jpg
HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, "Kayyumlarla değil, sarayın ipoteklediği siyasetle değil, özgür siyasetle, hakça adaletli bir ekonomi ile bu meseleyi çözeceğiz" dedi

 

"Her şeyi terörle itham ediyorlar"

Temelli, kendisinden sonra söz alan Ak Parti Van Milletvekili İrfan Kartal'ın Kürt sorununa ilişkin her şeyi terörle itham ettiğini söyledi ve şöyle devam etti:

Benden sonra söz alan AK Parti vekili talihsiz bir açıklamada bulundu. Kürt sorunun olmadığını terör sorunun olduğunu savundu. Kürt sorununa dair tüm yaklaşımları terörle itham etti. Şimdi bir mesele var bu meselenin çözümü için sivil toplum örgütleriyle, siyasetçileriyle herkes önemli bir mücadele veriyor. Ancak bu mücadeleye karşın her şeyi terör meselesine dayandıran bir akıl var.


"Hatırlayacakları tarih 2002 değil, çözüm sürecinin olduğu 2013-2015 yılları olmalı"

Kürt sorununun tanınmasının, sorunun çözümü anlamına gelmediğini aktaran Temelli, 2013-2015 yılları arasında gelişen çözüm sürecine dikkati çekti:

'2002'ye kadar Kürt sorunu vardı ama biz geldiğimizde çözdük ve bitti' diyor. Şu an terör sorunu var terörle mücadele edildiğini demeye getiriyor. Bu, bugünkü iktidarın yegane repliğidir. Nereye giderlerse aynı şeyi tekrar ediyorlar. 2002 diyor; halbuki 2013-2014 yıllarındaki çözüm sürecini hatırlaması lazım. Hatırlayacağı tarih bu olmalı. Yoksa 2002 yılında geldiklerinde Kürt sorununu tanımaları bu sorunun çözdükleri anlamına gelmiyor.


"2013 ile 2015 yılları arasında bir çözüm olanağı belirdi ve nitekim 2015 yılından sonra bundan çark edildi. Aslında masayı devirip kalkmaları da bu sorunu çözemediklerinin belgesi" ifadelerini kullanan Temelli, "Siyaset üremetemezliğin, bunun haklı gerekçelerini ortaya koyamamanın bir yansımasını izledik hep beraber. Bir süre sonra salona bağırmaya başladı, beni dinleyeceksiniz, dinlemek zorundasınız diye. Hakaretamiz bir dil kullanıldı ve devamında haklı protestolarla karşılaştı. Yani sonuç olarak siyaseten tükenmişliğin sahne almasından başka bir şey değildi" dedi.


Kartal: Baskıcı rejim, faşizm gibi sözleri kullanıldı bunlar kabul edilemez 

AK Parti Van milletvekili İrfan Kartal da Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, kurula siyasetten bağımsız bir şekilde Vanlı ve Van milletvekili olarak katıldığını söyledi.

"Sadece selamlama konuşması yapacaktım. Ancak siyasi konuşmalar yapıldı. Baskıcı bir rejimin olduğu söylendi, faşizmden bahsedildi. Bu bizim için kabul edilemezdi. 2002'den önce asimilasyon vardı, inkar vardı ancak şu an yok. Tam aksine terörizm sorunu var " sözlerini kullanan Kartal, buluşmanın böylesinin Van'a zarar verdiğini ve kentin menfaatlerini yansıtmadığını kaydetti.  
 

3.jpg
Genel kurulda konuşan AK Parti Van milletvekili İrfan Kartal; "2002'den bu yana Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır" dedi

 

"Demokrasi anlayışı böyle mi olur?"

Kendisinden önce konuşan Temelli'nin konuşmalarını hatırlatan Kartal, "Konuşmacının söylediklerini dinledim ve sonrasında itiraz ettim. Ancak bizim konuşmalar protesto edildi, ıslıklar çalındı. Demokrasi anlayışı böyle mi olur. Kamuoyuna bırakıyorum yorumunu" diye konuştu. 

Kartal, hem Temelli'nin hem de yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanı Mustafa Avcı'nın HDP'li belediyelere dönük kayyum atamalarına ilişkin eleştirileri ise "O konuda geçmişte sözlerim ortadadır" şeklinde yanıtladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU