Büyükanneler de molotof kokteylleriyle silahlandı: Kiev sakinleri Rus birliklerine hazırlanıyor

Kiev'deki Kim Sengupta, Rus askerlerine karşı koymaya hazır olmak için silahlanan sakinlerle konuştu: Aralarında 72 yaşında bir büyükanne de var

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki sivil savunmanın mensupları avluda molotof kokteyli hazırlıyor (AP)

Galina Kuçerenko, Ukrayna'ya savaşla birlikte gelen kaçınılmaz temel ürün kıtlığından yakınıyor. Kuçerenko ve ailesi gıda sıkıntısı çekmiyor ve yaşadıkları binanın bodrum katında gece bombalamaları için sığınak var fakat asıl sorun yakıt.

Kuçerenko ve ailesi diğer birçok kişi gibi Kiev'den ayrılmaya çalışıyor mu? Bunu onlara soruyorum. Aldığım yanıt öfkeli bir "hayır".

Rusları karşılarken kullanacağımız molotof kokteyllerini yapmak için yakıta ihtiyacımız var! Alkol gibi diğer malzemelerin çoğuna sahibiz. Ama elimizde yeterince olmayan şey yakıt, benzin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4 çocuk annesi ve 3 torun sahibi 72 yaşındaki Kuçerenko'nun kıtlıklardan sorumlu tuttuğu kişilere dair sert görüşleri var.

"Arabalarının depolarını ve bidonları doldurup gidenler yüzünden bu haldeyiz. Çocukları şehirden çıkarmayı anlayabilirim ama yetişkin erkek ve kadınların burada kalıp bu şehri savunması gerek. Bu onların görevi" diye belirtmeden edemiyor.

İstilacı Rus kuvvetleri başkenti kuşatmaya yakınken ve ülke genelinde toprak ele geçirmeye çalışırken Ukrayna hükümeti durmadan yurttaşlarını vatanlarını savunmaya yardıma çağırıyor. 

Aylardır gönüllü yurttaşlara hafta sonları eğitim veriliyor. Yasalar yurttaşların evlerinde yüksek kalibreli silah bulundurmasına izin verecek şekilde değiştirildi. 

Joe Biden'ın onu ve ailesini güvenli bir yere uçurma teklifini reddederek Kiev'de kalan Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, şehir sakinlerinin silahlandırılacağı programı ilan ederken 18 bin hafif makineli tüfek ve saldırı tüfeği dağıtılacağını vaat etti. 

Hükümet, halkı Ruslara karşı molotof kokteyli yapmaya ve kullanmaya da çağırdı. Ukrayna Savunma Bakanlığı şu tweeti atmıştı:

Molotof kokteylleri yapın ve işgalciyi etkisiz hale getirin.

Bu talebe şevkle yanıt verenler arasında Kuçerenko'nun yanı sıra akrabaları, arkadaşları ve komşuları da var. 

Aralarından bir grup, oğlu Oleksiy'in şehrin sakin bir bölgesinde, özel konutların yer aldığı bir sokakta bulunan evinde operasyonlarını planlamak için cumartesi günü öğleden sonra bir araya geldi. 

İnternet aramalarında karşılarına çıkan bilgilerin yanı sıra televizyon ve radyo kanallarından da molotof kokteylinin nasıl yapılacağına dair talimatlarla donanmışlar ve bazı parçaları elle üretmeleri gerekiyor. 

İlk kez 1939 Kış Savaşı'nda Fin kuvvetleri'nin Ruslara karşı kullandığı ve adını (Ribbentrop-Molotov Paktı'ndaki) Sovyet Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov'dan alan molotof kokteylinin çeşitli versiyonları var.
 

b91bd212-fe50-448c-9d97-07df3092d767.jpg

Kiev'deki sivil savunmanın mensupları avluda molotof kokteyli hazırlıyor (AP)


Kuçerenko ve arkadaşları kabartma tozu, strafor, eski araç lastiği şeritleri, sabun, yemeklik yağ, bulabildikleri kadarıyla benzin, votka, büyük bira şişeleri ve yırtık kurulama bezlerinden yapılmış fitillerin kullanıldığı seçeneği tercih etmiş.

47 yaşındaki muhasebe memuru Oleksiy şöyle diyor: "Başta annemin bu yaşında bu işe karışıp karışmayacağından emin değildim." Annesinin duymadığından emin olmak için alçak sesle konuşuyor.

Ama Kiev'i terk etmeyecekti, kalıp elinden geldiğince yardım etmenin görevi olduğunu söylemişti ve bu molotofların planlamasında da epey faaldi.

Komşuları İrina da Kuçerenko'nun "Molotof Operasyonu"nun itici gücü olduğunu vurgulamak istiyor. 

"Bu yaşta yaptıkları beni çok etkiliyor. Bunlar benim gibi gençlere bırakılmalı" diyor ve kulak çınlatan bir kahkahayla ekliyor:

Ben daha sadece 66 yaşındayım."

İrina soyisminin açıklanmasını istemezken gruptaki kimse de fotoğraflarının çekilmesinden yana değil. Oleksiy, "Ne olur ne olmaz..." diyor. Bir boya tabancasıyla gönüllü yurttaş eğitimi alan Oleksiy daha sonra da hükümetin vereceği gerçek silahı kullanacak. Ne tür bir silahı olacağını merak ederek saat 17.00'deki sokağa çıkma yasağı başlamadan önce evde olacak şekilde eğitimden ayrılıyor. 

Fakat başkaları uzun zamandır bu anı planlıyor. Kiev'in şehir merkezinin yakınlarındaki kontrol noktasındaki Nikolay Kostyuk büyük masraf yaparak savaş için giyinmiş. Britanyalı askerlerin bazen alaycı bir şekilde "Gucci" diye bahsettiği modaya uygun muharebe teçhizatıyla donanmış.
 


Kostyuk kaskından güneş gözlüklerine, çelik yeleğinden botlarına kadar baştan aşağı siyahlara bürünmüş. Kar maskesini de yüzüne çekerse tamamen simsiyah olacak. Kostyuk kendi birikimleriyle satın aldığı, Sovyet döneminden kalma 7,62x39 mm mermi kullanacak şekilde ayarlanmış, M16 türevi Amerikan yapımı bir WAC-47 otomatik tüfek kullanıyor. 

Bilişim teknolojisi programcısı Kostyuk, siyah teçhizatın gece çarpışmaları için olduğunu söylüyor. "Bildiğiniz gibi geceleri roket ve toplarla saldırıyorlar. Geceleri şehre girmeye de çalışıyorlar" diye açıklıyor.

Yani tekrar gelmeye çalıştıklarında bu teçhizat iyi olacak.

Kostyuk yurttaşların milis eğitimlerine de katılıyor. Fakat hiçbir zaman zarar vermek amacıyla ateş açmamış. Gerçek bir sokak çatışması olursa bunun üstesinden nasıl gelir diye insan merak ediyor ve endişeleniyor. Fakat onun hiç şüphesi yok:

Her şeye tamamen hazırım.

Bununla birlikte, sokaklarda daha önce epey çatışma görmüş ve neyle karşılaşabileceklerinin tamamen farkında olanlar da var. Onlardan biriyle önce 2014'te Donetsk'te, sonra da üç hafta önce Donbas'taki Avdiyivka'da buluştum.
 

Kyivy.jpg

Ukrayna güçlerinin Guy Fawkes maskesi takan üyesi Kiev'de devriye geziyor (AFP)


Gönüllü taburlardan birinde yer alan asker üssüne dönecekti fakat şimdi başkentin savunma gücünün parçası oldu. Avdiyivka'da görüştüğümüzde Vladimir Putin'in günün sonunda askeri müdahalede bulunmayacağını düşünüyordu. 

"Yanılmışım ama pek çok kişi yanıldı. Ne var ki 7 yıldır savaşıyoruz ve bunun etkisi savaşma şeklimizde görülüyor" diyor. 

Ama birliğimizdeki kimse zafer elde ettiğimiz için övünmüyor. Gerçekçi insanlarız ve önümüzde zor zamanlar olduğunu biliyoruz fakat fena işler yapmadığımızı düşünüyorum, siz ne dersiniz?

Hükümet, 36 saatlik sokağa çıkma yasağının sebeplerinden birinin ülke içindeki Rus yanlılarını ve sabotajcıları saklandıkları yerlerden çıkarmak ve haklarından gelmek olduğunu söyledi. 

Bunlar yaşanırken sokakta çok fazla silahlı sivil olduğuna ve son günlerde tanık olduğumuz bazı çatışmaların iddia edildiği gibi "Rus unsurlarıyla silahlı çatışmalara" benzemediğine dikkat çekiyorum.

Asker, "Hayaletlere de ateş ediliyor olabilir ki muhtemelen durum buydu. Ama bence asıl olay da çok yakında başlayacak" diyor.

 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU