Avrupa Birliği’nin en önemli “dört koltuğunun” adayları belirlendi

Avrupa Birliği yönetimi, yeni dönemde Konsey, Komisyon ve Merkez Bankası Başkanlığı ile Dış İlişkiler Şefliği görevleri için adaylarını açıkladı

Fotoğraf: Reuters

Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi, üç gün süren müzakerelerin ardından Avrupa Birliği’nin kritik pozisyonlarında görevlendirilecek adayları belirledi. Buna göre adaylığı üzerinde uzlaşma sağlanan isimler şu şekilde:

Avrupa Konseyi Başkanlığı: Belçika Başbakanı Charles Michel

Avrupa Komisyonu Başkanlığı: Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanlığı: Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Fransız Christine Lagarde 

AB Dış İlişkiler Şefliği: İspanya Dışişleri Bakanı İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell

Avrupa Parlamentosu'nun onaylaması durumunda bu isimler görevlerine başlayabilecek.

Başbakanlıktan istifa etti, Avrupa Konsey Başkanlığı'na aday

2014 yılında Belçika’nın en genç başbakanı olarak göreve gelen Charles Michel, Aralık 2018’de koalisyon ortağı Flaman N-VA partisinin ortaklıktan çekilmesinin ardından istifa etmişti. 

CharlesMichel.jpg
Charles Michel Fotoğraf: Reuters


Belçika Kralı, Michel'den sınırlandırılmış yetkilerle yeni hükümet kurulana kadar geçici olarak başbakanlık yapmaya devam etmesini talep etmişti. 

Frankofon liberal partinin lideri Michel, göreve gelmesi durumunda, AB Konseyi toplantılarına başkanlık edecek, toplantılarda raporlar sunacak, AB içinde mutabakat sağlanmasına yardımcı olmak ve AB'nin liderler seviyesinde dış temsilini yapacak. 

Konsey başkanı 2,5 yıllığına seçilirken, görev süresi bir defa uzatılabiliyor. Mevcut AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'un, görevi 1 Aralık'ta devretmesi gerekiyor.

Almanya'nın ilk kadın Savunma Bakanı

Almanya’nın ilk kadın Savunma Bakanı Von der Leyen, aynı zamanda Avrupa Komisyonu başkanlığı için aday gösterilen ilk kadın politikacı. 

1958 Belçika doğumlu Leyen, 1978 yılında Londra’da ekonomi eğitimini 1987’de Almanya’da tıp eğitimini tamamladı. 1999’da siyasete atılan Leyen, 2005'ten bu yana önce Aile ve Gençlik, ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve son olarak Savunma Bakanlığı yaptı. 

Ursula Von Der Leyen.jpg
Ursula Von Der Leyen. Fotoğraf: Reuters


Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) üyesi Von der Leyen’in Avrupa Komisyonu’nun başına geçmesi birçokları için sürpriz oldu. Çünkü en kuvvetli aday tahminleri Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmersmans ya da Manfred Weber’di. 

CDU’nun koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar'In lideri eski Avrupa Parlamentosu başkanı Martin Schulz, Leyen isimini ilk eleştirenlerden biri oldu. Schulz, "Leyen bizim en zayıf bakanlarımızdan biri, demek komisyonunun başına geçebilmek için bu yeterli" yorumunu yaptı.

Mevcut AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in görev süresi 31 Ekim'de sona eriyor. Yeni başkanın ise 1 Kasım'da göreve başlaması bekleniyor.

Mogherini'nin yerine Josep Borrell

Haziran 2018’den bu yana İspanya Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Josep Borrell Fontelles, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliğine aday gösterildi. Bu göreve gelen aynı zamanda AB Komisyon Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

Josep Borrell
Josep Borrell Fontelles. Fotoğraf: Reuters


1986’da Barselona’dan milletvekili seçilen Borrell, 1991’den bu yana Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Dışişleri, Avrupa Birliği ve İş Birliği Bakanlığı yaptı. 

Mevcut AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin görev süresi 31 Ekim 2019'da sona eriyor. 

Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı'na ilk kadın aday

Avrupa Konseyi’nin belirlediği adaylar arasında en fazla tartışılan isimlerden biri de Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde oldu.  

İtalyan ekonomist Mario Draghi’den boşalacak Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı (AMB) koltuğuna oturması beklenen Lagarde, adaylığının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada bu pozisyona aday gösterilmesinden onur duyduğunu söyleyerek süreç netleşene kadar IMF başkanlığından geçici olarak çekildiğini duyurdu.

Seçilmesi durumunda AMB’nin ilk kadın Başkanı olacak Lagarde, 2011 ve 2016’da üst üste iki dönem görev yaptığı IMF Başkanlığı’na da getirilen ilk kadın olmuştu. 

Frankfurt merkezli AMB’nin görevlerinin başında para birimi olarak Euro'yu kullanan AB üyesi ülkelerden oluşan Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamak yer alıyor. 

Christine Lagarde
Christine Lagarde. Fotoğraf: Reuters


1956’da Paris’te doğan Lagarde, Paris X Üniversitesi'nde hukuk fakültesini bitirdikten sonra siyaset bilimi yüksek lisansı yaptı. 

Fransız hükümetinde ilk kez 2005’de Ticaret Bakanı olarak görev alan Lagarde, Tarım ve Balıkçılık ile Finans ve Maliye Bakanlığı da yaptı. 

Yeni görevi sekiz yıl sürmesi beklenen Lagarde, 2009’da Financial Times’ın düzenlediği ankete göre Avrupa'daki en iyi maliye bakanı seçildi ancak Fransa'da maliye bakanı olduğu dönemde, ünlü iş adamı Bernard Tapie'ye yapılan 400 milyon euroluk ödemeyi 'gerekli incelemeye tabi tutmaması' gerekçesi ile 2016 yılında suçlu bulundu. Ancak Paris'te görülen davada mahkeme Lagarde'a herhangi bir para ya da hapis cezası vermedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU