Öldüğünüzde Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarınıza ne olacak?

Sosyal medya paylaşımları konusunda dikkatli olmamız yönünde sık sık uyarılıyoruz, çünkü sonsuza dek (öldükten sonra bile) orada kalacak

Yaşadığımız bu sosyal medya çağında, herkesin dijital hayatı öldükten sonra da kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte, her sosyal medya platformunun, kullanıcıları vefat ettiği zaman hesaplarla ilgili uygulamaları farklılık gösteriyor bu tabii vefat eden kişinin ailesinin istekleri de dikkate alınarak yapılıyor.

Sosyal medya platformları iki seçenek sunuyor: Birincisi kişi öldükten sonra da sosyal medya hesabına erişebilme izni, ikincisi ise vefat eden kişinin hesabının tamamen silinmesi.

Facebook'ta sitenin kuruluşundan bu yana milyonlarca kullanıcının öldüğü ve geride bıraktığı hesaplar var, sevilen birinin sonsuza kadar anısını yaşatmak ve hatırlanmasını sağlamak için hesap açık tutulmaya devam edilebilir veya sonsuza kadar kapatılabilir.

ABC’ye göre Facebook’un her gün yaklaşık 8000 üyesi ölüyor. Ölen kişinin herhangi bir yakını bunu hesaptan bir şeyler paylaşılmasının önüne geçmek veya doğum günü bildirimlerinin gitmesini engellemek için, ölüm haberini Facebook’a bildirip hesabın kalıcı olarak kapatılmasını sağlayabilir. 

Facebook “Legacy Contact” dediği yeni bir politika uygulamaya başladı, bu yeni uygulamaya göre kişi varisini belirleyebiliyor. Yani bu bir kişinin ölmesi halinde, hesaba girebilir ve zaman tünelinde paylaşım yapmaya devam edebilir.

Kişinin arkadaş listesinden seçilen Facebook mirasçısı ölen kişinin mesajlarını okuyamaz, fakat profil fotoğraflarını değiştirebilir, iletilerini ve fotoğrafları arşivleyebilir.

Kullanıcılar ayrıca ayarlar altında güvenlik seçeneğini seçerek, öldüklerinde hesaplarının kalıcı olarak silinmesini de sağlayabilirler.

Sevilen birinin ölümünün ardından bir aile üyesi, Facebook'a bir ölüm sertifikası göndererek onun hesabının silinmesini isteyebilir.

Instagram da, The Sun'ın belirttiği gibi, ölen kullanıcılarla ilgili benzer bir politika izlemektedir.

Instagram’ın politikasına göre; ölen kişinin hesabı rapor edilir, açık tutulmaya devam edilebilir ya da aile üyeleri hesabın silinmesini talep edebilir.

Bir hesabın anıtlaştırılması için, Instagram ölüm kanıtı olarak bir ölüm ilanı talep ediyor.

Twitter'da kullanıcı öldüğünde tek seçenek hesabın devre dışı bırakılması. 

Sevilen birinin ölümünden sonra kişinin hesabını devre dışı bırakmak için, Twitter bir an önce aile üyesinin kimlik kopyası ve ölen kişinin ölüm sertifikasının sunulmasını istiyor.

Pinterest ise ölen kullanıcılarının aile üyeleri isterse, hesabı devre dışı bırakabiliyor.

Bununla birlikte, site, bir kullanıcının ölümünden sonra herhangi bir kişisel veya giriş bilgisi vermeyeceğini belirtiyor.

E-posta hesaplarına gelince; Gmail de yakın bir aile üyesinin isteği üzerine ölen kişinin hesabını kapatıyor.

E-posta platformu ayrıca belirli durumlarda ölen bir kullanıcının hesabından içerik sağlayabilir.

Veya kullanıcılar bir süre işlem yapılmadığında bir hesabın paylaşılmasını veya silmesini sağlayacak olan Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi seçeneğini açmayı tercih edebilir.

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU