NASA’nın astronotların hayatını kurtarabilecek yeni sistemi testten başarıyla geçti

Programın yöneticisi Mark Kirasich “Tüm ölçütlerde test muhteşemdi” dedi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Ay’a gidecek astronotların hayatını kurtarabilecek yeni sistemi testlerde başarılı sonuçlar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA gelecekte insanlı uzay görevlerinde kullanılacak Orion kapsülleri için fırlatma kaçış sistemlerinin tam ölçekli bir testini gerçekleştirdi.

Fırlatma rampasında bir şeylerin yanlış gitmesi durumunda mürettebatın hayatını kurtaracak bu sisteme güveniliyor. Sistem bir kaza durumunda fırlatmanın durdurulmasını, astronotların dışarı atılmasını ve Dünya’ya emniyetle geri dönmelerini sağlıyor.

Kapsülün test için bu seferlik boş olduğunu belirten yetkililer her şeyin yolunda gittiğini söylediler.

Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden yapılan kalkıştan neredeyse bir dakika sonra yaklaşık 10 kilometre irtifadayken kapsülü iticilerden ayıracak kaçış motorları ateşlendi. Mürettebat kapsülü yukarı doğru 3 kilometre daha yükselttikten sonra kapsül roketten atıldı.

NASA kapsülü bu denemeyi basit tutmak ve zamandan tasarruf etmek için paraşüt kullanmamayı tercih etti. Böylece kapsül planlandığı gibi saatte 480 km hızla Atlantik Okyanusu’na çakıldı ve 3 dakikalık test tamamlandı. Okyanusta bulunabilmesi için parlak turuncu renkli metal kaplardaki 12 veri kaydedici çarpışmadan önce kapsülden ayrıldı.

"Tüm ölçütlerde test muhteşemdi” diyen programın yöneticisi Mark Kirasich araçtaki yüzlerce algılayıcının topladığı verilerin işlenmesinin birkaç ay alacağını belirtti.

 

 

NASA 2024’de kadar hala geliştirilme aşamasında olan Uzay Fırlatma Sistemi’ni (Space Launch System) kullanarak astronotlarını yeniden Ay’a göndermeyi planlıyor. Salı günü gerçekleştirilen testi Kirasich “ekip için bugün ileri doğru gerçekten çok ama çok harika bir adım” sözleriyle yorumladı.

Orion için geçekleştirilen bu ikinci fırlatma kaçış testi saatte bin 300 kilometreden yüksek bir hızla gerçekleştirildi. İlki 2010’da New Mexico’da daha alçak irtifada ve daha yavaş yükselirken gerçekleştirilmişi.

Geçen ekimde Rusya’ya ait bir rokette kullanılan fırlatma kaçış sistemi iki kozmonotun hayatını kurtarmıştı. Kozmonotlar aralık ayında yeniden fırlatıldı ve bu sefer hala çalışmakta oldukları Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştılar.

NASA astronotu Randy Bresnik pazartesi gazetecilere yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Gezegen üzerinde birilerinin fırlatma kaçış sistemleri hakkında çalışmaya başlamak zorunda kalmasının üzerinden 35 sene geçti (…) Bu hepimize ‘Hey, bu ciddi bir konu. Muhtemelen gerçekleşmeyecek olması, her şey yolunda demek anlamına gelmiyor’ diyen iyi bir mesaj oldu. Hazır olmamız gerekiyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU